Colesco: Waar impactbeleggers en ondernemers elkaar vinden

Colesco: Waar impactbeleggers en ondernemers elkaar vinden

Impact beleggen Private Markets
Danny Vroegop & Karin Huizinga (foto's archief Colesco).jpg

Beleggers ontdekken de waarde van private markten en hun aantrekkelijke risico-rendementsprofiel. Een diepere drijfveer achter beleggen in private markten komt steeds prominenter naar voren: de kans om impact te realiseren.

Door Danny Vroegop, Co-Founder en CIO, en Karin Huizinga, Responsible Investment Officer, beiden werkzaam bij Colesco

In de afgelopen jaren heeft de beleggingscategorie private debt een sterke groei doorgemaakt. Dat is deels het gevolg van de terugtrekking van banken door onder andere veranderende regelgeving. In de EU bijvoorbeeld is het marktaandeel van banken als primaire investeerders in gesyndiceerde leningen gestaag gedaald van 69% in 2010 naar 22% in 2021.1 Investeerders stappen in dit gat, niet alleen aangetrokken door het risicorendementsprofiel en diversificatiemogelijkheden, maar ook steeds meer om een directe en betekenisvolle bijdrage te leveren aan een duurzame maatschappij.

Enkele cijfers op een rij:

  • De wereldwijde private debt-markten zijn per eind 2022 gegroeid naar $ 1500 miljard en zullen naar verwachting doorgroeien naar $ 2800 miljard in 2028.2
  • De corporate direct lendingmarkt – de grootste sub asset class binnen private debt – telde wereldwijd $ 540 miljard AUM in 2023, een sterke stijging ten opzichte van $ 71 miljard 10 jaar geleden.3
  • Sinds 2015 is er meer dan € 43 miljard specifiek toegewezen aan private debt impactfondsen.4

Financiering verstrekken aan bedrijven, direct lending, voor de realisatie van concrete doelen geeft directe invloed op het bedrijf en daarmee op de reële economie en de maatschappij. De directe en frequente toegang tot het management van bedrijven die willen en kunnen verduurzamen, de focus op de lange termijn en het aanhouden van de meerderheid van de aandelen of de schulden, maken zowel private equity als private debt effectieve instrumenten voor impactstrategieën.

De hamvraag: Wat is impact?

Institutionele beleggers refereren in hun impactstrategie vaak aan de GIIN-definitie van impact: ‘Impact investments are investments made with the intention to generate positive, measurable social and environmental impact alongside a financial return.’ Met andere woorden, investeringen die bewust gericht zijn op het creëren van zowel waarde voor de samenleving als financieel rendement voor investeerders.

 

FI-3 - 2024 - SemWet Colesco - Figuur 1

 

Veel investeerders richten zich voor impact op een selectie van de sustainable development goals, de SDGs. Deze doelen zijn echter specifiek gericht op overheden en met name op ontwikkelingslanden. Voor West-Europese landen vraagt dit om een vertaling. Hier fungeren bedrijven als intermediairs tussen overheden (en hun beleid) en consumenten (en hun vraag naar duurzaam aanbod). Zij vormen de drijfveer achter de transitie door het implementeren van duurzame praktijken.

De twee assen van impact in de westerse wereld

Investeerders in private markten kunnen de transitie vooruithelpen over twee assen:

1) Transitie in de bedrijfsvoering

Deze as gaat over het toekomstbestendig inrichten van de bedrijfsprocessen en de bedrijfsvoering. Bedrijven verbeteren hun duurzaamheidsprestaties door ESG-criteria op te nemen in hun besluitvormingsprocessen en -acties. Dit helpt om de negatieve impact van hun activiteiten te verminderen en waarde op de lange termijn te behouden. Denk hierbij aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen, het overgaan van lineair tot circulair gebruik van grondstoffen, maar ook het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

2) Transitie in de sector: producten en diensten

Deze as gaat over het ontwikkelen van producten en diensten die gericht zijn op een duurzame toekomst. Bedrijven die producten en diensten aanbieden die bijdragen aan (een transitie naar) een duurzame samenleving spelen een cruciale rol in de transitie. Denk aan de productie van energie-besparende producten, hernieuwbare energie, plantaardige eiwitten, biologisch voedsel, innovatie op het gebied van circulariteit en recycling, en toegang tot educatie en zorg.

 

FI-3 - 2024 - SemWet Colesco - Figuur 2

 

Uiteindelijke doel: real world impact

Binnen de wereld van investeerders die impact willen realiseren zijn er twee stromingen: een diepe en een brede stroming.

1) Diepe stroming

De groep investeerders die behoren tot de diepe stroming richt zich op wat reeds ‘donkergroen’ is. Het kapitaal gaat naar de meest duurzame bedrijven die met producten en diensten de transitie naar een duurzame samenleving leiden, zonder materiële schade voor het milieu of de maatschappij te veroorzaken. Deze ondernemingen zitten doorgaans op de tweede as ‘transitie in de sector’.

2) Brede stroming

De investeerders die tot de brede stroming behoren, vinden dat de gehele maatschappij moet verduurzamen en dat elke onderneming aan de slag moet om deze transitie te ondersteunen. Bij de brede benadering passen ondernemingen die materiële ‘transitie in de bedrijfsvoering’ doorvoeren, die hun producten en diensten aan het draaien zijn richting een duurzame samenleving, of die op beide assen vooruit bewegen.

De meerderheid van de bedrijven zal naar verwachting niet direct positief bijdragen met hun producten, maar heeft toch een kritieke rol in de samenleving. Ook voor die bedrijven is het van belang om duurzamere producten en diensten te leveren met minimale negatieve gevolgen voor mens en planeet. Daar is nog veel duurzaamheidswinst te behalen, met de mogelijkheid om bij te dragen door schaalbaar te investeren. Uiteindelijk is de vraag: welke impact wil je realiseren en hoe schaalbaar wil je dat doen?

Verduurzaming in de keten

Impact bewerkstelligen is complex en vereist samenwerking op verschillende niveaus. Het is complex omdat de tijdsdruk op de klimaattransitie hoog is en duurzaamheidsthema’s onderling verbonden zijn. Het aanpakken van één doel, zoals betaalbare en duurzame energie, heeft invloed op andere doelen, zoals natuur en biodiversiteit. Investeerders zijn een schakel in de keten. Zij kunnen met de juiste strategie transities faciliteren.

Investeerder aan het werk

Om duurzaamheidstransities te bewerkstelligen, zijn significante investeringen nodig. Alleen al in de energiesector in de EU is tot 2030 jaarlijks € 396 miljard aan investeringen nodig. Tot 2050 is dat elk jaar zelfs € 520 tot € 575 miljard.5 Deze investeringen zijn cruciaal voor het bereiken van net zero emissies.

Hier ligt een rol voor investeerders. Private beleggingen maken het mogelijk om verschil te maken in de lokale reële economie door de juiste bedrijven te financieren.

 

IN HET KORT

Investeerders zoeken steeds vaker naar positieve impact via beleggingen in private markten.

Private markten bieden directe toegang tot ambitieuze bedrijven en betekenisvolle betrokkenheid. Zo kan effectief worden bijgedragen aan de transitie naar een duurzame maatschappij.

Bedrijven die bereid en in staat zijn om te transformeren, verduurzamen hun bedrijfsprocessen en/of ontwikkelen duurzame producten en diensten.

Private markten maken direct investeren mogelijk in bedrijven met concrete resultaten in de reële economie.

 

1 Pitchbook LCD - European Quarterly Review Q4 2022.
2 Preqin – News report (13 december 2023).
3 PitchBook – Global Private Debt Report 2023 (20 maart 2024).
4 Phenix Capital Group – Impact Report on Private Debt (22 mei 2022).
5 Energy transition in the EU, europa.eu

Bijlagen