Ebury: Valuta's blijven stabiel terwijl markten zich voorbereiden op inkomende stortvloed aan gegevens

Ebury: Valuta's blijven stabiel terwijl markten zich voorbereiden op inkomende stortvloed aan gegevens

Valuta
Valuta 2.jpg

We hebben net een van de rustigste weken van het jaar in de G10-handel achter de rug. Er was weinig data en nauwelijks beleidsbeslissingen, en de G10-valuta’s bleven binnen nauwe marges bewegen. Toch zorgde een nieuwe inflatieverrassing in de eurozone ervoor dat de euro zijn wekelijkse verliezen ten opzichte van de dollar goed maakte. Markten wachten nu op de communicatie van de ECB na de verwachte renteverlaging volgende week.

De komende twee weken zullen drukker zijn. De ECB-vergadering van juni is de eerste vergadering van deze maand, gevolgd door het Amerikaanse banenrapport en inflatiecijfers. Daarnaast zullen de markten reageren op de verkiezingsresultaten in Zuid-Afrika, Mexico en India. Inflatiegegevens in Europa en de VS en de reacties van centrale banken daarop blijven cruciaal. De voortdurende afwijzing van marktverwachtingen voor significante renteverlagingen in 2024 heeft hoogrisicovaluta’s, vooral die van opkomende markten, geen goed gedaan.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De ECB zal waarschijnlijk donderdag de rente met 25 basispunten verlagen. Dit wordt breed verwacht door de markten. Belangrijker is echter de timing en omvang van toekomstige verlagingen, die de afgelopen weken zijn uitgesteld. De inflatiegegevens van mei waren opnieuw hoger dan verwacht, wat suggereert dat de desinflatie is gestagneerd. Vooral de prijsdruk in de dienstensector, gedreven door stijgende arbeidskosten en consumentenuitgaven, is zorgwekkend. Er is onzekerheid over hoe ECB-functionarissen deze trends zullen interpreteren, en de persconferentie na de vergadering van donderdag wordt cruciaal voor de valutamarkten.

Pond

Het pond presteert verrassend goed ondanks de verkiezingsaankondiging en tekenen van afkoeling in de dienstensector volgens de PMI-indices. Deze week zijn de gegevens beperkt en vooral gebaseerd op enquêtes. De Bank of England heeft alle communicatie opgeschort tot de vergadering in juni vanwege de verkiezingen op 4 juli. Hierdoor zullen externe gebeurtenissen de koers van het pond bepalen.

Dollar

De PCE-inflatie voor april kwam vorige week zoals verwacht uit, iets lager dan het CPI-rapport eerder in de maand. Dit leidde tot een daling van de Amerikaanse rentetarieven en een terugval van de dollar. Deze week belooft interessanter te worden met het non-farm payrolls rapport op vrijdag. Naast het aantal nieuwe banen zullen de markten letten op de maandelijkse loonstijgingen om te zien of de hardnekkige inflatie in de dienstensector leidt tot hogere looneisen.