Pimco: Hoge obligatierente rechtvaardigt omkering van 60/40-portfolio

Pimco: Hoge obligatierente rechtvaardigt omkering van 60/40-portfolio

Asset Allocatie Obligaties
Asset allocatie (01)

Het vooruitzicht dat de obligatierente lang hoog zal blijven, rechtvaardigt een drastische ommekeer in de typische 60/40 portfolio. Dat schrijft Pimco in de meest recente Secular Outlook.

In het rapport met vijfjaarsvooruitzichten stelt Pimco dat de inflatieschok van begin 2020 heeft geleid tot een blijvend hoger niveau van obligatierendementen. Dit kan beleggers in obligaties rendementen bieden die vergelijkbaar zijn met die van aandelen. 'Daarnaast lijken markten het significante recessierisico niet in te schatten, wat betekent dat obligaties een goedkope manier kunnen zijn om dat risico af te dekken.'

'Deze langetermijnachtergrond rechtvaardigt een heroverweging en mogelijk zelfs een omkering naar een asset allocatie van 60% naar obligaties en 40% naar aandelen', stelt Pimco.

De traditionele 60/40 strategie gaat ervan uit dat aandelen stijgen in tijden van economische voorspoed, terwijl obligaties sterker presteren in turbulente tijden. De afgelopen jaren is echter de negatieve correlatie tussen deze twee beleggingscategorieën afgenomen. Zowel aandelen als obligaties daalden in 2022 toen de Federal Reserve de rente begon te verhogen, en ze stegen vorig jaar gezamenlijk.

Risico's voor de komende vijf jaar zijn onder andere de toenemende schuldenlast van de Amerikaanse overheid, waardoor de waarde van Amerikaanse Treasuries op lange termijn onder druk zou kunnen komen te staan. Pimco waarschuwt voor de risico's verbonden aan bedrijfsobligaties met een lage rating, die kwetsbaar zijn voor een langdurige periode van hoge rentes.