Principal AM: ECB-beleid en Fed-beleid lopen uiteen, maar niet voor lang

Principal AM: ECB-beleid en Fed-beleid lopen uiteen, maar niet voor lang

Rente ECB Fed
Rente (04) inflatie

Op donderdag verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente met 25 basispunten. Daarentegen zal de Federal Reserve (Fed) tijdens haar vergadering deze maand de rente waarschijnlijk ongewijzigd laten.

Meestal wachten centrale banken tot de Fed de rente verlaagt voordat ze in actie komen. Tot gisteren had de ECB de rente zelfs nog nooit eerder verlaagd dan de Fed. Maar omdat de eurozone na COVID een beduidend zwakkere groei doormaakte dan de VS en de inflatie in de eurozone van een piek van 10,6% naar 2,6% was gedaald, had de ECB goede redenen om niet op de Fed te wachten.

Toch zal de ECB op haar hoede zijn voor haar afwijkende beleidskoers. Een groter wordende kloof tussen de beleidsrente in de VS en die in de eurozone kan neerwaartse druk uitoefenen op de euro waardoor de inflatiedruk toeneemt, een dynamiek die de ECB moet vrezen. Hoewel de inflatiestrijd van de eurozone indrukwekkend is geweest, hebben recente inflatie- en loongegevens opwaarts verrast. Een verdere waardedaling van de euro zou de groeiende bezorgdheid dat de desinflatie in de eurozone afneemt, verder versterken.

Enige wereldwijde beleidscoördinatie is vereist. De volgende renteverlagingen van de ECB zijn waarschijnlijk in september en december, dezelfde maanden waarin de Fed waarschijnlijk zal verlagen. Maar als de Fed de start van haar eigen versoepelingscyclus uitstelt tot begin 2025, kan de volgende stap van de ECB ook worden uitgesteld. Langer hoger in de VS betekent langer hoger in Europa.