Optimix: Ruimte voor renteverlagingen beperkt

Optimix: Ruimte voor renteverlagingen beperkt

Rente
Rente (01)

De huidige beleggingsomgeving wordt gekenmerkt door een hoger dan wenselijke inflatoire druk, stabiele economische groei en aanhoudende geopolitieke onzekerheid. Onder deze omstandigheden geeft Optimix de voorkeur aan edelmetalen en grondstoffen boven aandelen in de (te) hoog gewaardeerde technologiesector.

De combinatie van hoger dan gewenste inflatie en een gestage economische groei zorgen er volgens de vermogensbeheerders van Optimix voor dat de ruimte voor renteverlagingen beperkt is. Zij voorzien dat centrale bankiers de komende maanden de verwachtingen rondom de snelheid en het aantal renteverlagingen zullen moeten temperen. Daarom gaan zij ervan uit dat beleidsrentes langer dan eerder gedacht op een hoger niveau zullen blijven.

Dit vertaalt zich in een hogere kapitaalmarktrente, waardoor toekomstige winsten nu minder waard zijn. Onder die omstandigheden mijdt Optimix liever de duurste segmenten van de aandelenmarkt. De vermogensbeheerder heeft vorige maand de weging van de aandelencomponent in de klantenportefeuilles al fors teruggeschroefd.

Edelmetalen en grondstoffen

Ook de geopolitieke spanningen aan de Europese oostflank en in het Midden-Oosten blijven een risico vormen. De onzekerheid die hiermee gepaard gaat, maakt edelmetalen meestal tot een goede schuilplek voor beleggers. De huidige (markt)omstandigheden zijn tevens aantrekkelijk voor grondstoffen. Grondstoffen bieden, net zoals edelmetalen, doorgaans een goede bescherming tegen geldontwaarding. Ook zorgt de wereldwijde economische groei, mede dankzij de heropleving van de Chinese economie, voor een gezonde vraag naar grondstoffen.

Hier komt bovenop dat er de laatste jaren te weinig is geïnvesteerd in nieuwe mijnen en bronnen om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor koper en olie, maar ook voor uranium. Bovendien zal de verduurzamingstrend voor een toename van de vraag naar koper zorgen. Ook de vraag naar uranium zal met de verwachte groei van het aantal kerncentrales stijgen. Daarom blijft Optimix zowel op de korte als op de langere termijn positief gestemd over de rendementen op grondstoffen.

Met edelmetalen, grondstoffen en kortlopende obligaties zijn er genoeg cilinders om de rendementsmotor van de beleggingsportefeuille op te laten draaien. Voorlopig zien de vermogensbeheerders voldoende rendementskansen om een lager aandelengewicht te handhaven.