Janus Henderson: Wachten op renteverlagingen, maar versoepeling is onderweg

Janus Henderson: Wachten op renteverlagingen, maar versoepeling is onderweg

Rente
Rente

De vastrentende markten zijn gefixeerd op de timing van renteverlagingen. Dit vereist niet alleen een focus op gegevens over economische groei en inflatie, maar ook op de beleidsmakers zelf.

De markten kijken niet naar centrale banken omdat hun prognoses zo goed zijn – want dat zijn ze niet –  maar omdat zij het monetaire beleid bepalen. Door duidelijk toe te geven dat ze niet helderziend zijn, zijn ze in hoge mate ‘data-afhankelijk’ en reactief geworden.

Het probleem is dat de belangrijkste indicatoren waar ze zich op richten – inflatie en werkgelegenheid – late indicatoren zijn. Daar komt nog eens bij dat hun beleidsinstrumenten ook een vertraagd effect hebben.

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verwacht dit jaar één of twee renteverlagingen, tegen zes tot zeven aan het begin van het jaar. Deze aanpak is een recept voor een beleidsfout als de inflatie zich de komende maanden niet ontwikkelt zoals gewenst.

Het gevolg van uitgestelde renteverlagingen is dat beleggers in vastrentende waarden nu meer kans hebben om aantrekkelijke rendementen te behalen. Beleggers worden in feite betaald om te wachten op renteverlagingen.