Principal Asset Management: Eerdere en meerdere verlagingen dit jaar?

Principal Asset Management: Eerdere en meerdere verlagingen dit jaar?

Rente Monetair beleid
Omlaag Downstairs, Roltrap Escalator (Pexels, Brixiv)

Zwakkere inflatiecijfers kunnen de beleidsbeslissingen van de Fed verschuiven in een meer accommoderende richting.

‘De aandacht ging onlangs vooral uit naar de dot plot van het Federal Open Market Committee, die nu slechts één renteverlaging in 2024 suggereert. Bij nader inzien blijkt echter dat het comité verdeeld is,’ meldt Principal Asset Management vandaag. ‘Meer deelnemers, 8 van de 19, verwachten dit jaar twee renteverlagingen dan degenen die er slechts één, 7, of helemaal geen, 4, verwachten. Een reeks gematigde inflatierapporten, samen met verdere tekenen van een herstellende arbeidsmarkt, kunnen de weg vrijmaken voor meerdere renteverlagingen dit jaar.

De laatste dot plot van het Federal Open Market Committee (FOMC) suggereert dat beleidsmakers dit jaar slechts ruimte zien voor één renteverlaging. Toch zijn de markten nog steeds niet overtuigd en richten ze zich in plaats daarvan op de lager dan verwachte inflatiecijfers van mei en kennen ze een groter gewicht toe aan de mogelijkheid van twee verlagingen met 25 basispunten in 2024.

Na enkele maanden van schijnbaar stagnerende inflatie, zorgden de CPI-cijfers van mei voor een zeer welkome verrassing. De maandelijkse kerninflatie daalde tot het traagste tempo sinds oktober 2022 en de kerndiensten exclusief huisvesting, de favoriete CPI-maatstaf van de Fed, waren voor het eerst sinds 2021 negatief. De markt merkte op dat als de volgende cijfers net zo zwak zijn, de inflatie waarschijnlijk onder de laatste projecties van de Fed zal uitkomen.

Het is ook opmerkelijk dat de beleidsmakers van het FOMC in feite zelf erg verdeeld zijn. Hoewel de mediane dot slechts één verlaging aangaf dit jaar, was het meest voorkomende cijfer van de dot plot eigenlijk twee verlagingen: van de 19 deelnemers verwachten er vier geen verlagingen dit jaar, zeven slechts één verlaging en acht twee verlagingen. Nu het comité zo gelijk verdeeld is, zouden bijkomende zwakkere inflatiecijfers de beleidsbeslissingen kunnen doen verschuiven in een meer accommoderende richting.

Als de afname van de prijsdruk aanhoudt en gepaard gaat met aanwijzingen dat de arbeidsmarkt weer in evenwicht komt, kan dat genoeg zijn om de deur open te zetten voor eerdere en meerdere verlagingen dit jaar. Onze eigen prognose, renteverlagingen in september en december van dit jaar, blijft ongewijzigd.’