Columbia Threadneedle: Verkiezingen zorgen voor recordvolatiliteit

Columbia Threadneedle: Verkiezingen zorgen voor recordvolatiliteit

Vooruitzichten Politiek Geopolitiek
verkiezingen-rood.jpg

2024 is een recordjaar wat betreft verkiezingen, meer mensen dan ooit tevoren kunnen hun stem uitbrengen, zegt Steven Bell, hoofdeconoom van Columbia Threadneedle Investments in zijn wekelijkse marktcommentaar.

'Het zorgde ook al voor een record aan volatiliteit op de markten, zoals in Mexico, India, Zuid-Afrika en de laatste weken in Frankrijk. Het besluit van president Macron om vervroegde verkiezingen te houden pakte negatief uit voor Franse obligaties en aandelen en verzwakte de euro.' Daarentegen werd de onverwachte beslissing van Rishi Sunak om de verkiezingen te vervroegen, positief ontvangen in de Britse markten.

De marktimpact van de Europese-, Britse- en de Amerikaanse verkiezingen wordt overwogen, aldus Bell. Volgens de econoom is het onwaarschijnlijk dat er bij een mogelijke Trump 2.0 een Liz Truss moment ontstaat met stijgende obligatie yields. 'Wij verwachten dat Trump de belastingen zal verlagen, maar de tarieven op de Amerikaanse import zullen waarschijnlijk over de hele linie met 10% worden verhoogd. Het netto-effect op het begrotingstekort kan dan bescheiden zijn.'

Ook de recente Europese verkiezingen met de winst voor rechtse partijen brengen geen verrassingen. De ECB opereert onafhankelijk, nog meer dan de Fed, stelt Bell die de paniekaankopen van Duitse Bunds dan ook een overdreven reactie noemt.