Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Cover FI-4  - 2024 (website).jpg

Positieve impact op financiële markten

De beleidsrente van de Europese Centrale Bank is in juni voor het eerst in lange tijd verlaagd. De Amerikaanse centrale bank volgt mogelijk in september, afhankelijk van de inflatieontwikkelingen. Dat creëert ook ruimte voor China om diens monetaire beleid te versoepelen. Historisch gezien hebben dergelijke renteverlagingen vaak een positieve impact op de financiële markten.

In de komende kwartalen zullen bedrijfswinsten sterker stijgen, deels door een gunstige vergelijkingsbasis en een optimistischer toekomstperspectief van bedrijven na het eerste kwartaal. Vooral in de Amerikaanse productiesector lijkt de zestien maanden durende recessie voorbij te zijn. Bovendien neemt de groei in Azië en Europa toe.

Renteverlagingen stimuleren ook de private markten. Waar de sterk gestegen rente de afgelopen jaren problemen veroorzaakte in de vastgoedsector, kan nu een nieuwe cyclus beginnen door de dalende rente. Er is een grote behoefte aan investeringen in vastgoed en infrastructuur. De resultaten op diverse delen van de private markten zijn vergelijkbaar met, of zelfs beter dan, de resultaten op aandelen.

In deze editie van Financial Investigator besteden we in de vorm van vier thema’s ruime aandacht aan toekomstperspectieven. Zo kijken acht experts met ons vooruit naar de economische ontwikkelingen in het tweede halfjaar. Bij het tweede thema gaan we in op de energietransitie, met onder andere een ronde tafel over Energy Transition Infrastructure. Het derde thema gaat over actief en passief beleggen, met ook weer een ronde tafel met diverse experts. Over de rol van Artificial Intelligence (AI) is bij dit onderwerp veel te doen. De groeiende invloed van kunstmatige intelligentie gaat op allerlei manieren impact hebben op onze toekomst. AI is daarom het vierde thema, met onder andere een verslag van het goed bezochte AI-seminar voor family offices dat Financial Investigator onlangs organiseerde.

Vier interviews bezien ten slotte ook de weg naar morgen. Pensioenfondsbestuurder Eric Uijen staat stil bij de group effort die nodig is voor een mooie toekomst. Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz drukt ons op het hart dat het allemaal nog niet zo slecht gesteld is met de overheid. Hoogleraar Rutger Claassen breekt een lans voor een breder en toekomstbestendiger begrip van ‘kapitaal’. En in het coverinterview praat Vincent Triesschijn, Global Head ESG & Sustainable Investing bij ABN AMRO, over het belang van beleggen met impact.

 

Ik wens u veel leesplezier met dit extra dikke zomernummer!

 

Jolanda de Groot, Hoofdredacteur

 

Bijlagen