PWC: Potentie EU-taxonomie nog niet waargemaakt
PWC: Potentie EU-taxonomie nog niet waargemaakt
Uit een benchmarkstudie van PwC naar de effectiviteit van de EU-taxonomie onder 19 kredietinstellingen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk, blijkt dat de ‘key performance indicators’ van de EU-taxonomie (nog) geen goede indicatoren zijn voor hoe ‘groen’ een verzekeraar of bank is.
De EU-taxonomie definieert welke economische activiteiten als duurzaam (‘taxonomy aligned’) geclassificeerd mogen worden. Volgens PwC's benchmarkstudie naar de effectiviteit van de EU-taxonomie, slaagt de EU-taxonomie er nog niet volledig in de duurzaamheidsprofielen van financiële instellingen nauwkeurig weer te geven. PwC's belangrijkste bevindingen op een rij:
- De KPI's van de EU-taxonomie dekken slechts een klein deel van de economische activiteiten die verzekeraars en banken financieren (bijvoorbeeld geen gezondheidszorg of activiteiten met een sociaal doel) en een klein deel van de totale uitstaande financieringen (bijvoorbeeld geen MKB- en overheidsblootstellingen).
- Van het deel van de activa dat door de KPI's wordt gedekt, wordt door de beperkte dekking van de KPI, complexiteit van de wetgeving, strenge criteria en beperkte beschikbaarheid van data een aanzienlijk deel als niet-duurzaam (‘not taxonomy-aligned') en niet op de taxonomie afgestemd (‘non-eligible’) beschouwd.
- Wat financiële instellingen momenteel als duurzaam bestempelen, omvat voornamelijk duurzame hypotheken. Hierdoor zegt de KPI relatief weinig over de kapitaalstromen naar duurzame economische activiteiten van private ondernemingen.
- Er is een gebrek aan transparantie over economische activiteiten die niet in aanmerking komen om duurzaam te zijn. Dit kan gaan om sociale investeringen gericht op de gezondheidszorg of groene staatsobligaties voor infrastructuurprojecten, maar ook om de financiering van olie- en gasexploratie. Als gevolg hiervan bieden de KPI's van de EU-taxonomie slechts een beperkt beeld van het duurzaamheidsprofiel van de investeringen van banken en verzekeraars.
- Er zijn in de markt verschillende gangbare interpretaties en benaderingen bij het berekenen van de KPI's. Dit beperkt de vergelijkbaarheid tussen financiële instellingen.
- Naast duurzaamheid van investeringen rapporteren verzekeraars over EU-taxonomiegerelateerde verzekeringsactiviteiten: de ontvangen premie voor het verzekeren van schade door klimaatrisico’s. Verzekeraars hebben moeite om te voldoen aan de strenge ‘technische screeningscriteria’ en de ‘minimum safeguards’ (vereisten ten aanzien van mensenrechten, corruptie, omkoping, eerlijke concurrentie en eerlijke belastingpraktijken) en het aandeel in de totale ontvangen premie van het verzekeren van klimaatrisico is heel gering.
- Als gevolg van deze bevindingen hebben de meeste financiële instellingen nog geen plannen om de KPI's van de EU-taxonomie op te nemen in hun investeringsbesluitvorming En stellen zij nog geen specifieke doelen op het vergroten van ‘taxonomy-aligned’-investeringen.
- Het aantal sjablonen en de complexiteit van de regelgeving maakt de interpretatie van de KPI's voor belanghebbenden en de samenleving uiterst moeilijk.
- In combinatie met de CSRD en de SFDR is de EU-taxonomie een essentiële pijler in het regelgevingslandschap voor transparantie over het duurzaamheidsprofiel van financiële ondernemingen.