Schroders: Beter presterende kleine en middelgrote private equity-fondsen vaak genegeerd

Schroders: Beter presterende kleine en middelgrote private equity-fondsen vaak genegeerd

Private Equity
Algemeen aandacht omhoog alert

Beleggers hebben traditioneel een voorkeur voor grote private equity fondsen omdat ze veronderstellen dat ze betere rendementen en veerkracht bieden door schaal en stabiliteit. Uit analyse van Schroders Capital blijkt echter dat kleine en middelgrote private-equityfondsen beter presteren dan hun grote tegenhangers en robuustere en aanhoudende rendementen bieden. Omdat het midden- en kleinbedrijf het overgrote deel van de kansen in private equity voor zijn rekening neemt, doen beleggers er verstandig aan dit waardevolle deel van de markt niet over het hoofd moeten zien, meent Schroders Capital.

Schroders Capital heeft gegevens geanalyseerd van meer dan 64.000 private-equityfondsen en 400.000 deals in buyout-, groei- en durfkapitaal van 2000 tot 2023 (voor de analyse van de prestaties zijn de fondsjaren na 2017, waarin de prestaties waarschijnlijk niet stabiel zijn, buiten beschouwing gelaten. Tevens zijn single-deal fondsen en dakfondsen en deals van minder dan $ 1 miljoen uitgesloten). Schroders classificeert het kleine en middelgrote segment als fondsen van respectievelijk minder dan $500 miljoen en $2 miljard en deals van respectievelijk minder dan $50 miljoen en $200 miljoen. De hierna gepresenteerde gegevens omvatten alle regio's en strategieën, tenzij anders vermeld.
In de afgelopen tien jaar heeft het aantrekken van kapitaal door grote fondsen de deal flow veruit overtroffen, wat heeft geleid tot meer concurrentie en dus tot hogere ratio's voor grote deals. De stroom van grote transacties is met 1,6x gegroeid, terwijl de kapitaalverwerving door grote fondsen met 14,9x is toegenomen. Kleine en middelgrote fondsen hebben daarentegen de afgelopen tien jaar een groei van 2,7x in de jaarlijkse deal flow gekend, terwijl de kapitaalverwerving op jaarbasis met slechts 2,4x is gegroeid.
Schroders constateert dat op dit moment de kapitaalverwerving in Europese en Noord-Amerikaanse grote buyout-fondsen 100% boven de langetermijntrend ligt, vergeleken met slechts 40% boven de trend in kleine en middelgrote buyout-fondsen.
De 'long tail' van private equity
Historisch gezien biedt het kleine en middensegment van de markt veel meer beleggingsmogelijkheden in zowel fondsen als deals. Volgens gegevens van Preqin zijn er van 2010 tot 2023 50x meer kleine en middelgrote fondsen op de markt dan grote fondsen, en 17x meer kleine en middelgrote dealkansen dan grote deals. Met andere woorden, het kleine en middelgrote segment vormt het grootste deel van de 'long tail' van private equity, goed voor 98% van alle fondsen op de markt en 94% van alle deals.
Instapratio's zijn aantrekkelijker bij kleine en middelgrote deals
Het volgen van EV/EBITDA-ratio's op de lange termijn toont een consistent grote korting tussen middelgrote en grote buyout-deals (die vandaag ongeveer 5-6x bedraagt). Dit kan deels worden verklaard door de gunstigere dry powder-situatie in het middensegment. Maar dit is ook te wijten aan het hogere gepercipieerde risico bij kleine en middelgrote deals, waar kleinere bedrijven mogelijk minder gediversifieerd en geprofessionaliseerd zijn. Kleine en middelgrote deals worden ook vaak verkregen via eigen netwerken.
Kleine en middelgrote fondsen hebben hogere rendementen behaald dan grote fondsen
Gemiddeld hebben kleine en middelgrote private equity-fondsen beter gepresteerd dan grote private equity-fondsen op basis van de netto totaal betaalde waarde (TVPI) voor de jaargangen na 2005 en op basis van het netto intern rendement (IRR) voor de jaargangen na 2009.
De outperformance wordt ook consistent aangetoond in verschillende geografische regio's en beleggingsstrategieën. In Azië, Noord-Amerika en Europa hebben kleine en middelgrote fondsen tussen 2000 en 2018 hogere nettorendementen behaald dan grote fondsen. Kleine en middelgrote durfkapitaal-, groei- en buyoutfondsen deden het ook beter dan hun grote tegenhangers.
Rendementen van kleine en middelgrote fondsen veerkrachtiger tijdens economische cycli 
Schroders heeft de rendementen per fondsgrootte beoordeeld tijdens twee recessieperiodes: de Grote Financiële Crisis (2007-2009) en de Dotcom-zeepbel (2001) en ontdekte dat kleine en middelgrote fondsen hogere rendementen opleverden dan grote fondsen, zowel in termen van netto TVPI als netto IRR.
Kleine en middelgrote fondsen zijn ook beter in het behouden van goede prestaties over opeenvolgende fondsjaren dan grote fondsen. In 2022 heeft Schroders onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat de rendementen van kleine en middelgrote fondsen aanhouden, maar die van grote fondsen niet.
Bredere, aantrekkelijkere mogelijkheden
Beleggers geven traditioneel de voorkeur aan grote private equity fondsen. Kleine en middelgrote fondsen doen het echter beter dan hun grote tegenhangers in verschillende regio's, beleggingsstrategieën en economische cycli. Dit kan deels worden toegeschreven aan het feit dat bedrijven waar kleine en middelgrote fondsen zich op richten vaak tegen lagere waarderingen worden verhandeld. Vooral in een tijdperk waarin grote private equity fondsen beschikken over veel kapitaal, meent Schroders dat het kleine en middelgrote segment een bredere en aantrekkelijkere set van beleggingssmogelijkheden biedt.