Bevindt de waterstofmarkt zich op een kantelpunt?

Bevindt de waterstofmarkt zich op een kantelpunt?

Partnernieuws
Hydro.jpg

In de wereld van duurzame energie wordt waterstof al lange tijd gezien als een gamechanger, een veelzijdige brandstof met het potentieel om meerdere sectoren te verduurzamen. Ondanks deze belofte, zijn er op de weg naar grootschalige toepassing van schone waterstof veel uitdagingen. Stijgende financieringskosten en logistieke problemen hebben de voortgang van nieuwe projecten belemmerd, waardoor de waterstofsector moeite heeft om terrein te winnen. Toch doen recente ontwikkelingen vermoeden dat het tij mogelijk aan het keren is. Meer overheden committeren zich aan waterstofprojecten en technologische doorbraken verlagen de productiekosten van waterstof.

Hoewel waterstof zelf onzichtbaar is voor het blote oog, wordt een kleurenpalet gebruikt om de verschillende productiemethoden en milieu-implicaties van de productie ervan weer te geven. Hieronder een korte introductie van de kleuren waterstof waarover we het hebben in dit artikel.

Introductie tot de kleuren van waterstof
Grijze waterstof, afkomstig van fossiele brandstoffen zonder koolstofopslag, wordt geleidelijk aan uitgefaseerd ten gunste van de minder CO2 intensieve blauwe waterstof (geproduceerd i.c.m. het afvangen en opslaan van CO2) en groene waterstof (gegenereerd met duurzame energie door middel van elektrolyse en dus CO2-vrij). Bovendien voegt de ontdekking van natuurlijke waterstofreserves, aangeduid als witte waterstof, een nieuwe dimensie toe aan de veranderende waterstofsector.



Toezeggingen van overheden en dalende kosten
Een van de belangrijkste indicatoren van het toenemende belang van groene waterstof is het groeiende aantal overheden dat zich hieraan committeert. Zowel door middel van financiering van projecten als door het faciliteren van de waterstofmarkt en infrastructuur. Nu landen ambitieuze klimaatdoelstellingen nastreven en de overgang maken naar duurzame energiebronnen, is waterstof naar voren gekomen als een mogelijk sleutelelement in de energietransitie. Een goed voorbeeld is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) van de Europese Unie, dat heffingen oplegt bij de import van CO2-intensieve producten en het gebruik van schone waterstof in moeilijk te verduurzamen sectoren zoals staalproductie stimuleert. De erkenning van de cruciale rol van waterstof werd ook benadrukt tijdens de COP28-klimaattop, waar overheden het belang onderstreepten van een snelle opschaling van de waterstofproductie. Schone waterstof biedt een schaalbare en kostenefficiënte oplossing voor het CO2-vrij maken van vervuilende industrieën zoals staal, luchtvaart en maritiem transport. De toepassing strekt zich uit tot voorbij alleen de toepassing als brandstof en omvat bijvoorbeeld ook energieopslag en transport over lange afstanden. Hiermee positioneert waterstof zich als de hoeksteen van de toekomstige energiemarkt.


Overkomen van uitdagingen uit het verleden
Ondanks het potentieel, wordt de weg naar de waterstof economie gekenmerkt door uitdagingen. Stijgende kosten, verergerd door inflatie, hebben aanzienlijke barrières opgeworpen voor de levensvatbaarheid van waterstofprojecten. De Global Hydrogen Review 2023 van het Internationaal Energieagentschap (IEA) benadrukte hoe zelfs lichte stijgingen in kapitaalkosten projectuitgaven aanzienlijk kunnen opdrijven, waardoor veel initiatieven economisch onhaalbaar worden. Het macro-economische landschap lijkt echter te veranderen. Met de afnemende inflatie in een aantal grote economieën en ondersteunend overheidsbeleid, wordt aan belangrijke voorwaarden voor lagere productiekosten van waterstof voldaan. Verwachte verlagingen van de rente bieden verlichting van financieringskosten, terwijl regelgevende initiatieven zoals belastingkortingen voor productie en mandaten voor schone energie verdere impulsen geven voor investeringen. De continuïteit van deze positieve trend op financiële markten is onzeker en hangt af van verschillende factoren, deze kan dus niet gegarandeerd worden.


Technologische vooruitgang en projectpijplijn
Kijkend naar de toekomst, is technologische innovatie de sleutel tot het ontsluiten van het volledige potentieel van groene waterstof. Vooruitgang in elektrolysetechnologie, gecombineerd met schaalvoordelen en dalende kosten van hernieuwbare energie, zal naar verwachting de kosten van waterstofproductie aanzienlijk kunnen verlagen tegen 2030. Deze ontwikkelingen worden weerspiegeld in een groeiende projectpijplijn, met meer dan 1.400 initiatieven wereldwijd aangekondigd, waaronder elektrolyse- en infrastructuurprojecten.

Ontwikkeling van de geëgaliseerde kosten van waterstof

De Hydrogen Council schat in dat deze inspanningen tezamen aanzienlijke emissiereducties kunnen opleveren, waarbij waterstof cumulatief mogelijk 80 gigaton aan CO2-uitstoot kan vermijden tot 2050. Het behalen van deze doelstellingen is echter afhankelijk van een snelle opschaling van de productiecapaciteit en dit vereist substantiële investeringen en ondersteunende regelgeving.


Potentiële nieuwe markten: natuurlijke waterstof
De zoektocht naar schone waterstof heeft zich opmerkelijk genoeg inmiddels zelfs uitgebreid naar plekken waar men eerder niet verwachtte dat het zou voorkomen. Recente vondsten in bijvoorbeeld Frankrijk hebben aangetoond dat natuurlijke waterstof, ook wel bekend als witte waterstof, in aanzienlijke hoeveelheden kan voorkomen. Dit heeft geresulteerd in een golf van nieuwe exploratie-initiatieven naar en investeringen in witte waterstof. Indien succesvol, kan witte waterstof een kostenefficiënt alternatief bieden voor op elektrolyse gebaseerde productiemethoden voor groene waterstof.


Beleggen in de waterstof economie
Voor beleggers die op zoek zijn naar blootstelling in hun portefeuille aan de waterstofsector, biedt VanEck een waterstof ETF aan. De beleggingsstrategie hiervan richt zich op pure-play waterstofaandelen die tenminste 50% van hun omzet uit de waterstofeconomie halen. Op deze manier wordt de ETF gepositioneerd om direct te profiteren wanneer de waterstofsector een groeitraject inzet. In de ETF zitten tenminste 20 aandelen van bedrijven die kenmerkend zijn voor het transformerende potentieel van waterstoftechnologieën, variërend van geavanceerde brandstofcelinnovaties tot de inzet van waterstof-elektrische voertuigen. Beleggen in deze ETF brengt risico’s met zich mee waaronder sectorconcentratierisico, liquiditeitsrisico en risico van beleggen in kleinere bedrijven.

Twee toonaangevende aandelen in de VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF

Zoals genoemd belegd de ETF in tenminste 20 aandelen waardoor het de belegger investeert in een gediversifieerde portefeuille. Bloom Energy en Nikola Corp zijn twee toonaangevende voorbeelden van aandelen waarin de ETF momenteel belegd is.

Bloom Energy
, gevestigd in Californië, is uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van waterstofbrandstofcellen, met een trackrecord van technologisch onderzoek en innovatie. In 2023 rapporteerde het bedrijf recordomzetten, wat de groeiende vraag naar zijn brandstofceloplossingen voor verschillende toepassingen weerspiegelt. Bloom Energy heeft ongeveer 600 megawatt aan brandstofcellen geïnstalleerd sinds 2020.

Op het gebied van transport heeft Nikola Corp, gevestigd in Arizona,het voortouw genomen in de productie van waterstof-elektrische vrachtwagens. In 2023 bereikte het bedrijf een mijlpaal toen de eerste waterstof-elektrische vrachtwagens in Noord-Amerika van de band rolden, wat een cruciaal moment markeert op de weg naar emissievrij goederentransport.



Conclusie
Samengevat bevindt de waterstofsector zich in een cruciale fase van ontwikkeling. Versterkt door toezeggingen van overheden, technologische vooruitgang en een groeiend aantal waterstofprojecten, komt waterstof naar voren als een veelzijdige, schaalbare (deel)oplossing voor de uitdagingen van de energietransitie. Hoewel uitdagingen blijven bestaan en de toekomstige macro-economische omgeving onzeker is, bieden deze ontwikkelingen mogelijk goede vooruitzichten voor degenen die willen beleggen in waterstof.


BELANGRIJKE INFORMATIE

Dit is een marketingmededeling. Raadpleeg het prospectus van de UCITS en het essentiële-informatiedocument voordat u definitieve beleggingsbeslissingen neemt.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH, die is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door de Beheermaatschappij VanEck Asset Management B.V., opgericht naar Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten.

De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH, VanEck Switzerland AG, VanEck Securities UK Limited en hun verbonden en gelieerde bedrijven (samen 'VanEck') wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in dit artikel kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomstgerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Er kunnen broker- of transactiekosten in rekening worden gebracht.

VanEck Asset Management B.V., de beheermaatschappij van VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF (de 'ETF'), een subfonds van VanEck UCITS ETFs plc, is een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De ETF is geregistreerd bij de Central Bank of Ireland, wordt passief beheerd en volgt een aandelenindex. Beleggen in de ETF betreft de aankoop van aandelen van de ETF en niet de aankoop van de onderliggende activa.

Beleggers moeten het prospectus en de essentiële beleggersinformatie raadplegen voordat ze in een fonds gaan beleggen. Deze documenten zijn kosteloos in het Engels verkrijgbaar via www.vaneck.com en op aanvraag bij de beheermaatschappij. De essentiële beleggersinformatie is in voorkomende gevallen ook verkrijgbaar in enkele andere talen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH