J. Safra Sarasin: Switchen van ESG-ratings naar ESG-integratie

J. Safra Sarasin: Switchen van ESG-ratings naar ESG-integratie

ESG
Duurzaam (24) ESG

Nu de regelgeving rond duurzaam beleggen verscherpt wordt, is het tijd om ESG-strategieën opnieuw te bekijken en te verbeteren. ESG-ratings werden voor het eerst gebruikt in de jaren tachtig om beleggers te helpen screenen op milieu-, sociale en governancecriteria, net zoals kredietratings de kredietkwaliteit in kaart brengen.

Hoewel deze sterk geaggregeerde scores gebruiksvriendelijk zijn, bieden ze geen gedetailleerd beeld van de echte kansen en risico's, laat staan de impact van de producten en diensten van een bedrijf op de overgang naar een duurzame economie. Dat stellen Christoph Lang, Head of Core Equities en Daniel Wild, Chief Sustainability Officer, van Bank J. Safra Sarasin.

'Aangezien het landschap van ESG-ratings blijft evolueren als reactie op regelgevend toezicht, zijn beleggers misschien beter af met meer geavanceerde methoden zoals fundamentele ESG-integratie en de strategie-afhankelijke selectie van key performance indicators (KPI's) om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Waarom geaggregeerde ESG-ratings een voordeel hadden - tot nu toe

Geaggregeerde ESG-ratings zijn een veelgebruikte manier om ESG-prestaties samen te vatten in één samengestelde score. Hun voordelen zijn legio. Ze maken het gemakkelijk om bedrijven te vergelijken, rankings op te stellen, indexering te implementeren en strategieën te optimaliseren. Maar deze methode heeft enkele nadelen.

Sterk geaggregeerde ratings kunnen bepaalde zwakke of sterke punten van de beoordeelde bedrijven verbergen. Omdat elke ratingdienst zijn eigen weging kiest (bijvoorbeeld het milieuaspect bevoorrecht ten opzichte van maatschappelijke vraagstukken) is de correlatie tussen verschillende aanbieders laag. Deze methode leidt ook gemakkelijk tot een binaire ‘goed versus slecht’-benadering om bedrijven onderling te vergelijken, terwijl de realiteit veel complexer is.

Bedrijven die blootgesteld zijn aan ‘problematische’ sectoren zoals mijnbouw kunnen bijvoorbeeld een lagere rating krijgen, zelfs als ze een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Of ze maken een grote transformatie door, zoals een ESG-leider die een bedrijf overneemt met een veel zwakker ESG-profiel.

De impact kan aanzienlijk zijn, afhankelijk van de omvang van de deal en de ESG-kloof, maar is mogelijk slechts tijdelijk. Beleggers die wachten tot een specifieke best-in-class drempel is bereikt, missen mogelijk niet alleen de hele transformatie, maar ook de kans om zelf bij te dragen.

Geaggregeerde ESG-ratings ondervinden hindernissen bij het aanpakken van nieuwe regelgevingsdoelstellingen, zoals aanpassing van de portefeuille aan klimaatverandering, de bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) of groene inkomsten.

Hun tekortkomingen worden duidelijk wanneer rekening wordt gehouden met dubbele materialiteit - het concept dat bedrijven verplicht om niet alleen na te denken over hoe duurzaamheidsuitdagingen hun financiële belangen beïnvloeden, maar ook hoe hun acties mensen en de planeet beïnvloeden - en met de voorkeuren van individuele beleggers.

Het evolueren van klassieke best-in-class benaderingen

Met strengere regelgeving in het verschiet zouden beleggers kunnen profiteren van een meer genuanceerde strategie op basis van een diepere analyse van financiële en ESG-gegevens. Dit is wat we zien in recente ontwikkelingen op het gebied van regelgeving, zoals de SFDR van de EU en de Zwitserse Asset Management Association (AMAS), die aandringen op transparantie over welke instrumenten worden toegepast en hoe.

In plaats van een gemiddelde van ESG-criteria, is ESG-integratie gebaseerd op verschillende bouwstenen die alleen of in combinatie kunnen worden gebruikt. Uitsluitingen kunnen bijvoorbeeld de waarden en overtuigingen van individuele beleggers weerspiegelen, terwijl bijdrage- en impactcriteria de focus verleggen naar de positieve resultaten voor de maatschappij en de planeet naast financieel rendement. Daarnaast houdt integratie rekening met materiële ESG-factoren om het risicogewogen rendement te verbeteren. Tot slot heeft rentmeesterschap (stemmen en engagement) een directe invloed op het gedrag van ondernemingen waarin wordt belegd.

Hoewel de brede waaier aan benaderingen het moeilijk maakt om algemene conclusies te trekken over de financiële levensvatbaarheid van duurzame beleggingsstrategieën, heeft onderzoek aangetoond dat in de meeste gevallen ESG-geïntegreerde strategieën minstens even goed, zo niet beter presteren, op een voor risico gecorrigeerde basis.

Wat zijn de belangrijkste succesfactoren voor ESG-integratie?

Ten eerste is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen diverse beleggingsdoelen: ethiek, financiële materialiteit, impactafstemming of positieve bijdrage door rentmeesterschap.

Uitzoeken welke ESG-KPI's belangrijk zijn voor een bepaald bedrijf en hoe ze de beleggingsargumenten kunnen veranderen, is een belangrijk onderdeel van een gedisciplineerde en fundamentele benadering van financiële materiële factoren.

Deze aanpak, die wordt toegepast bij Bank J. Safra Sarasin, omvat de impact op marges en groeipotentieel, evenals risico, gedocumenteerd bewijs van effectieve integratie (zoals aangepaste modellen voor verdisconteerde kasstromen, notulen van meetings van beleggingscomités of voor nieuwe bedrijven). Hierdoor zal de ESG-kwaliteit van de resulterende portefeuille naar verwachting hoger zijn dan de benchmark.

De portefeuillebeheerders werken nauw samen met ESG-experts en nemen ESG-factoren mee in processen voor nieuwe ideeën, beleggingsanalyses en portefeuilleconstructie. De meest waardevolle inzichten ontstaan namelijk op het raakvlak tussen verschillende experts. Deze nauwe samenwerking helpt ook om discipline te handhaven aan de onderkant om risico's te beperken, waarbij de zwakste presteerders worden gescheiden van de beste in hun klasse.

Portefeuilles met aantrekkelijkere duurzaamheidskenmerken

Wanneer ESG-integratie wordt gecombineerd met rentmeesterschap, wordt de waarde op lange termijn over het geheel genomen verbeterd door te streven naar betere rendementen en de waarde van gedeelde economische, sociale en ecologische activa die het beste belang van klanten dienen.

De integratie van ESG-criteria in elke stap van het beleggingsproces resulteert in portefeuilles met aantrekkelijkere duurzaamheidskenmerken, waaronder decarbonisatie, groene inkomsten en SDG-inkomsten.

Dankzij onze ervaring zijn we nu in een positie waarin we ons beleggingsuniversum kunnen verbreden naar geselecteerde bedrijven die zich in een overgangsfase bevinden, zonder afbreuk te doen aan het ESG-profiel van onze portefeuilles. De lagere uitsluitingsdrempel wordt meer dan gecompenseerd door de verbeterde ESG-integratie en stelt ons in staat om bedrijven in overweging te nemen die overgaan naar een best-in-class ESG-profiel.

De volledige ESG-integratie in elke stap van het beleggingsproces leidt natuurlijk tot portefeuilles met betere ESG-credentials in vele dimensies. Met de voortdurende evolutie naar ESG-integratie kunnen beleggers voorop blijven lopen op het gebied van duurzaamheid om het risico-rendementspotentieel van hun beleggingen optimaal te benutten, terwijl ze zich tegelijkertijd richten op duurzaamheidsdoelen en gelijke tred houden met de steeds veranderende regelgeving.'