DNB: Terugblik op informatiemiddag voor schadeverzekeraars

DNB: Terugblik op informatiemiddag voor schadeverzekeraars

Solvency II Wet- en regelgeving Verzekeraars
Paraplu Umbrella Verzekering (Gerd Altmann, Pixabay)

Op vrijdag 28 juni vond in het auditorium bij De Nederlandsche Bank (DNB) de informatiemiddag plaats voor Solvency II schadeverzekeraars van kleinere omvang. Onderwerpen die aan bod kwamen, waren de toezichtcyclus, de huidige Solvency II herziening en DORA.

 

Periodieke beoordeling

Met betrekking tot de toezichtclyclus werd er tijdens de sessie onder meer gesproken over de periodieke beoordeling voor kleinere schadeverzekeraars die in juli van start is gegaan. Gedurende dit proces zullen toezichthouders alle automatisch gegenereerde risicoscores nader onderzoeken om zo tot een algeheel risicobeeld van een instelling te komen.

Proportionaliteit

Na een algemene introductie van de Solvency II-herziening, werd het thema proportionaliteit binnen de herziening nader toegelicht. Het voornaamste onderwerp hierbij was de introductie van het begrip Small Non-Complex Undertaking (SNCU). Wanneer classificeert een instelling als SNCU en van welke verlichtingen kan een instelling gebruik maken na classificatie als SNCU? Vragen als deze werden tijdens de presentatie behandeld.

DORA

Na een korte break namen de experts van Expertisecentrum Operationele & IT-risico's de zaal mee langs de highlights van DORA. Belangrijke onderwerpen hierbij betroffen de algehele opbouw van DORA, informatieregisters en incidentmeldingen.

De dialoog met de zaal leverde nuttige input op voor DNB waar we intern verder op zullen reflecteren. We willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor de aanwezigheid en de actieve inbreng gedurende de middag. De slides die tijdens de presentaties werden gebruikt, zijn onderaan dit bericht te vinden.