Fidelity: Golf van aandeleninkoop door Japan Inc.

Fidelity: Golf van aandeleninkoop door Japan Inc.

Aandelen Japan
Japans geld.jpg

Japanse bedrijven breken dit jaar de records waar het de inkoop van eigen aandelen betreft en verhogen de dividenduitkeringen aanzienlijk, zo blijkt uit de grafiek van Fidelity International.

Hervormingen in corporate governance hebben geleid tot ¥9,3 biljoen (USD $57,5 miljard) aan aandeleninkopen in 2024, dicht bij het record van 2023. 

Meer dan duizend bedrijven verhoogden hun dividend, een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar. Op de Tokyo Stock Exchange heeft 72% van de bedrijven plannen aangekondigd om het aandeelhoudersrendementen te verhogen. 

Dit is een opmerkelijke vooruitgang voor Japan Inc., dat traditioneel bekend stond om het oppotten van geld. Volgens Jeremy Osborne, Hoofd van Japan Equity Directing bij Fidelity, is er wel nog ruimte voor verbetering. Goldman Sachs meldt dat 59% van de niet-financiële bedrijven in de Topix een positieve netto kasstromen heeft, veel hoger dan in de VS en Europa. 

Hoewel de zwakke yen zorgen baart, biedt de nieuwe aandeelhoudersvriendelijke cultuur in Japan een veelbelovende toekomst voor beleggers, concludeert Osborne.

12072024 Fidelity