Invesco: De Fed kan in het derde kwartaal met een gerust hart de rente verlagen

Invesco: De Fed kan in het derde kwartaal met een gerust hart de rente verlagen

Rente Fed
Rente (04) inflatie

'Als ik een thema zou moeten kiezen om de krantenkoppen samen te vatten, zou het ‘geluksomslag’ zijn', zegt Kristina Hooper terugblikkend op de afgelopen week.

Ze doelt hiermee op de linkse partij die de meeste zetels won in de Franse parlementsverkiezingen en de verdubbeling van de zetels door Labour in het Britse Lagerhuis. Op het economische front vertoonden economieën die veerkrachtig waren, tekenen van verzwakking - een indicator die centrale banken volgens Hooper zullen meenemen in hun komende rentebesluiten.

De vertragende Amerikaanse economie

Volgens Hooper bieden de nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie genoeg steun voor de Fed om de rente in het derde kwartaal met een gerust hart te verlagen. De markten lijken het hiermee eens te zijn, want aandelen en obligaties reageerden positief op de cijfers. Dit ‘slechte nieuws’ voor de economie is ‘goed nieuws’ voor de markten.

Hooper baseert zich op gegevens van afgelopen week die erop wijzen dat de Amerikaanse economie afzwakt. Zo toonde het banenrapport van juni dat de werkloosheid is blijven stijgen - het is nu 4,1%, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 3,7% in januari. En hoewel de lonen in juni hoger waren dan verwacht, kwam een groot deel van de stijging voor rekening van de overheid.

De belangrijkste ontwikkeling voor de Federal Reserve is volgens Hooper de loongroei, de groei van het gemiddelde uurloon daalt (nu 3,9% op jaarbasis ten opzichte van 4,35% in januari).