PIMCO: Gunstig inflatiecijfer VS zet deur open naar renteverlaging in september

PIMCO: Gunstig inflatiecijfer VS zet deur open naar renteverlaging in september

Inflatie Rente Verenigde Staten
Inflatie (04)

De tweede opeenvolgende maand met bemoedigende inflatiecijfers in de VS ondersteunen een mogelijke renteverlaging door de Federal Reserve in september. Dat stellen economen Tiffany Wilding en Allison Boxer van ’s werelds grootste obligatiebelegger PIMCO.

Wilding en Boxer spreken van ‘een tweede maand op rij met verrassend lage waarden’. 'De consumentenprijsindex steeg in juni met slechts 0,06%, het laagste tempo sinds januari 2021. Dit betekent dat de kerninflatie nu 3,3% jaar-op-jaar bedraagt. De algemene CPI-inflatie daalde in juni met 0,1% dankzij zwakke energieprijzen. Voedselprijzen waren iets hoger en de algehele voedselinflatie lijkt een bescheiden versnelling te vertonen na minimale veranderingen in de afgelopen maanden.'

Pimco betoogt dat laatste kilometers van de ‘Amerikaanse inflatiereis’ terug naar 2% het traagst verlopen. “Een koelere arbeidsmarkt en een vertraging van de immigratie, die de inflatoire druk op de huizenmarkt wat vermindert, zouden echter moeten helpen om de kloof tussen de huidige inflatie en de doelstelling te verkleinen of uiteindelijk zelfs te dichten. Wij denken dat het inflatierapport van juni een belangrijke stap was in deze laatste fase.”