J. Safra Sarasin: Toepassing AI in landbouw

J. Safra Sarasin: Toepassing AI in landbouw

Kunstmatige intelligentie Technologie
Graan.jpg

Kunstmatige intelligentie (AI) is vooral bekend vanwege de taalverwerking. Het heeft echter ook het potentieel om de productiviteit in een groot aantal sectoren, waaronder de landbouw, te vergroten.

Door middel van geavanceerde algoritmen en machinaal leren biedt AI oplossingen voor enkele van de meest urgente problemen in de moderne landbouw, waarbij traditionele praktijken worden getransformeerd in zeer efficiënte, datagestuurde activiteiten. Dat stelt Slawa Rein, Duurzaamheidsspecialist bij Bank J. Safra Sarasin.

'Ondanks de verdienste ervan om een ​​steeds groter wordende wereldbevolking te voeden, wordt de moderne landbouw geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen als gevolg van het intensieve gebruik van kunstmest en chemische pesticiden en de afhankelijkheid van handarbeid – zoals wieden. Het brede en niet-specifieke gebruik van kunstmest en pesticiden schaadt niet alleen het milieu, maar drijft ook de landbouwkosten op. In de EU is het doel bijvoorbeeld om het gebruik van pesticiden tegen het jaar 2030 met 50% te verminderen.

Het vermogen van boeren om hun activiteiten in stand te houden wordt verder gecompliceerd door het tekort aan en de stijgende kosten van handenarbeid, een belangrijk onderdeel van de traditionele landbouw. Uit onderzoek blijkt dat de landbouwsector de afgelopen tien jaar in de hele EU 2,5 miljoen werknemers heeft verloren. Deze samenloop van problemen vraagt ​​om innovatieve oplossingen die het gebruik van hulpbronnen kunnen optimaliseren en de negatieve gevolgen voor het milieu kunnen minimaliseren.

Verbetering productiviteit

Innovatieve bedrijven hebben geïnvesteerd in AI en precisielandbouwtechnieken. Deze bedrijven hebben machine learning, geavanceerde sensoren en data-analyse geïntegreerd in hun landbouwapparatuur en managementsystemen, waardoor de productiviteit aanzienlijk is verbeterd.

De introductie van het Global Positioning System (GPS) rond de eeuwwisseling leidde tot aanzienlijke technologische vooruitgang in de precisielandbouw, waardoor bijvoorbeeld autonome machines mogelijk werden die in het veld konden werken zonder dat er een bestuurder nodig was. Technologieën kunnen zich snel verspreiden. Afhankelijk van de regio wordt meer dan de helft, tot wel 90%, van het landbouwareaal bewerkt met behulp van zelfgeleide systemen.

In combinatie met geavanceerde sensoren en machine learning-algoritmen maakt AI de nauwkeurige en tijdige toepassing van meststoffen en pesticiden mogelijk. Gewassen krijgen precies de hoeveelheid voedingsstoffen en bescherming die ze nodig hebben, waardoor afval en de impact op het milieu tot een minimum worden beperkt.

AI heeft ook het potentieel om voedsel te verbeteren als een belangrijke factor in de menselijke gezondheid. Een interessant voorbeeld is dat een grote fabrikant van ingrediënten samenwerkt met een voedseltechnologiebedrijf om nieuwe micro-organismen te ontwikkelen die bedoeld zijn om het immuunsysteem van consumenten te verbeteren.

Alternatief voor handenarbeid

AI biedt ook een haalbaar alternatief voor handenarbeid. Autonome machines uitgerust met AI kunnen verschillende taken uitvoeren die traditioneel door menselijke werknemers worden uitgevoerd, zoals planten, oogsten en wieden. Via de betrokkenheid bij de Swiss Climate Foundation ondersteunde Bank J. Safra Sarasin de prototyping bij een bedrijf dat machines ontwikkelt met behulp van AI-aangedreven technologie die onkruid kan identificeren en elimineren zonder de gewassen te beschadigen. Daardoor wordt de noodzaak voor chemisch en handmatig wieden verminderd of zelfs volledig geëlimineerd.

Veel onderzoeken hebben de rol van landbouwtechnologie bevestigd als een ongekende kans voor veranderingen in de agrarische waardeketen. Nieuw onderzoek naar het gebruik van AI in de landbouw heeft een twee keer zo efficiënt gebruik van water, een aanzienlijk verminderd gebruik van pesticiden en een verbetering van de gewasopbrengsten tot 25% aan het licht gebracht. Deze bevindingen onderstrepen de belofte van technologie en de aantrekkelijke kansen voor degenen die investeren in bedrijven die duurzame technologieën voor de landbouw ontwikkelen.'