Ethenea: Voorlopige pauze ECB

Ethenea: Voorlopige pauze ECB

ECB
Rente

Begin juli maakte ECB-president Christine Lagarde op het forum van de centrale banken in Sintra, Portugal, duidelijk dat beslissingen over verdere renteverlagingen zullen worden genomen afhankelijk van de respectieve gegevenssituatie.

De kwartaalberekeningen van de ECB zelf, die in maart, juni, september en december worden gepubliceerd, spelen hierbij een belangrijke rol. In juni verhoogde de centrale bank haar eigen inflatieprognose voor 2024 en 2025 licht ten opzichte van de prognose van maart.

Net als de meerderheid van de beleggers verwachten we geen renteverhoging tijdens de komende ECB-vergadering. Aangezien er in augustus geen vergadering van de ECB is, zou de tweede renteverlaging tijdens de vergadering in september kunnen worden besloten.

Dit is echter niet zeker; met name een verslechtering van de inflatieverwachting zou een renteverlaging in de weg kunnen staan. Zorgt de 'Swift-inflatie', genoemd naar de Amerikaanse zangeres, ook voor problemen in Europa? Ook Christine Lagarde bevestigt dat grote gebeurtenissen deze zomer de inflatie aanwakkeren.

Hoe dan ook, de bijgewerkte economische vooruitzichten van de ECB zullen in september opnieuw worden gepresenteerd samen met het rentebesluit. Dan zullen we zien of de ECB ook op langere termijn belang hecht aan dit effect.