DNB: Organisatie toezicht op beleggingsondernemingen aangepast
DNB: Organisatie toezicht op beleggingsondernemingen aangepast
Per 1 september gaat de nieuwe DNB divisie Toezicht Grootbanken, Beleggingsondernemingen & Betaalinstellingen het accounttoezicht uitvoeren, onder leiding van Aerdt Houben.
‘DNB voert per 1 september enkele wijzigingen door in het uitvoerende toezicht op banken, beleggingsondernemingen en betaalinstellingen,’ zo meldt de bank vandaag. ‘De wijzigingen zijn onderdeel van een bredere herinrichting van de toezichtorganisatie die formeel per 1 januari 2025 ingaat.
Een van de wijzigingen in de nieuwe organisatiestructuur is het terugbrengen van het aantal divisies dat betrokken is bij het bankentoezicht van drie naar twee. Omdat Lex van ’t Spijker, de huidige divisiedirecteur bij Toezicht Nationale Instellingen, per 1 september met pensioen gaat, worden enkele afdelingen van die divisie vanaf dat moment al verdeeld onder de twee nieuw te vormen divisies. Het gaat om de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor het accounttoezicht op kleine en middelgrote banken en voor het toezicht op beleggingsondernemingen en betaalinstellingen.
De nieuwe divisie Toezicht Grootbanken, Beleggingsondernemingen & Betaalinstellingen gaat het accounttoezicht op genoemde instellingen en een aantal horizontale taken voor beide bankendivisies uitvoeren. Aerdt Houben, op dit moment divisiedirecteur Toezicht Europese Banken, gaat deze divisie leiden.
De nieuwe divisie Toezicht Nationale Banken & Expertise gaat het accounttoezicht op kleine- en middelgrote banken, het on-site toezicht en het expertisewerk voor beide divisies uitvoeren. Deze divisie komt onder leiding te staan van Nienke Griffioen-Jintes, momenteel divisiedirecteur On-site Toezicht & Bancaire Expertise. Steven Maijoor blijft als directielid verantwoordelijk voor de op bankentoezicht gerichte divisies.
Effectiviteit, efficiëntie, en wendbaarheid
Het afgelopen decennium is er in de financiële wereld veel veranderd. Onder meer op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en de aanpak van financieel-economische criminaliteit. Maar ook door veranderingen in wet- en regelgeving en de toetreding van nieuwe partijen tot het financiële landschap.
Om in te spelen op deze veranderingen zijn er de afgelopen jaren verschillende kleinere en grotere wijzigingen in onze organisatiestructuur doorgevoerd. De hoofdstructuur is op grote lijnen echter ongewijzigd gebleven. Door deze opnieuw in te richten moet de effectiviteit, efficiëntie en wendbaarheid van het toezicht worden vergroot. De vernieuwde toezichtorganisatie is per 1 januari 2025 van kracht.’