Columbia Threadneedle: Staat er hogere volatiliteit voor de deur?

Columbia Threadneedle: Staat er hogere volatiliteit voor de deur?

Vooruitzichten
Koersgrafiek (12) analyse rapportage

Terwijl renteverlagingen traditioneel kleine bedrijven ondersteunen, hebben de afgelopen 18 maanden vooral grote bedrijven beter gepresteerd. William Davies, Hoofd Beleggingsstrategie bij vermogensbeheerder Columbia Threadneedle, ziet kans dat de markten in 2024 en 2025 zullen verbreden en wijst hierbij op drie belangrijke risico's.

Ten eerste kunnen geopolitieke spanningen, zoals de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, volatiliteit vergroten, aldus Davies. Daarnaast vormen wereldwijde begrotingstekorten van overheden een risico, vooral nu kapitaalmarktrentes minder dalen dan menigeen eerder voorzag. In Europa en de VS liggen de tekorten rond de 4% en 5-6% respectievelijk, wat bij hogere rentetarieven leidt tot aanzienlijk hogere lasten. Politiek gezien is het echter gemakkelijker om uitgaven te verhogen en belastingen te verlagen, dan om het omgekeerde te doen. 

Tot slot kan de stijgende inflatie door bijvoorbeeld geopolitieke factoren de dreiging van hogere rentevoeten vergroten, wat een schok voor de markten kan zijn. Davies verwacht echter dat dalende rentetarieven, hoewel niet zo snel als verwacht, de aandelenmarkten zullen ondersteunen, wat verdere stijgingen in het komende jaar kan betekenen. 'De inflatie zal komende jaren hoger zijn dan in de jaren 2000 en 2010, maar niet naar hoge enkelcijferige regionen terugkeren. De laatste daling van 3%-4% naar 2% zal moeilijk te bereiken zijn.'