DWS: Fed heeft vertrouwen in inflatie maar ziet wel risico’s voor groei

DWS: Fed heeft vertrouwen in inflatie maar ziet wel risico’s voor groei

Fed
Federal Reserve (2).png

Het vertrouwen dat het met de inflatie de goede kant op gaat, is er inmiddels wel, maar het risico dat de beleidsrente te hoog is groeit ook. Dit remt de Amerikaanse economie mogelijk meer af dan de bedoeling is.

Dat zegt Christian Scherrmann, Amerika-econoom bij vermogensbeheerder DWS. Hij verwacht dat deze paradox deze week een belangrijk gespreksonderwerp zal zijn tijdens de Fed-bijeenkomst.  

Na een zwakke start aan het begin van het tweede kwartaal herstelden de consumentenbestedingen zich in juni, en groeide de inflatie minder hard dan verwacht, aldus Scherrmann. In het tweede kwartaal was er een duidelijke deflationaire trend waarneembaar. Consumenten, vooral in bepaalde leeftijds- en inkomensgroepen, gaven minder geld uit, wat het voor bedrijven op hun beurt lastiger maakt hun prijzen te verhogen.

Ondanks het feit dat de inflatie afzwakt, verwacht Scherrmann dat de huidige arbeidsmarkt niet genoeg is afgekoeld om deze week een rentestap te rechtvaardigen. Bij het uitspreken van de verwachtingen (forward guidance) laat de Fed het sleutelwoord 'spoedig' waarschijnlijk opnieuw achterwege. 'Pas tijdens de jaarlijkse Jackson Hole-top in augustus zal de Fed dit woord mogelijk bezigen, wat dan weer de weg vrijmaakt voor een eerste renteverlaging later dit jaar,' aldus Scherrmann.