Invesco: De gouden veiligheidsdeken

Invesco: De gouden veiligheidsdeken

Goud
Algemeen (33) sparen dollar goud

Goud is helemaal terug als veilige haven. Niet alleen voor beleggers, maar ook voor de gewone consument. De goudprijs is het afgelopen jaar tot het hoogste niveau ooit gestegen. En alhoewel een correctie zeker mogelijk is, zijn er genoeg redenen waarom het edelmetaal interessant zal blijven voor beleggers, aldus vermogensbeheerder Invesco.

Een van de belangrijkste redenen voor de stijgende goudprijs zijn de recente aankopen door centrale banken, vooral die uit de opkomende markten die zo hun reserves willen ‘de-dollariseren’. 'De centrale banken van China, Turkije, India, Polen, Kazachstan, Singapore, Rusland en Tsjechië hebben hun goudreserves vergroot. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de Russische reserves in Amerikaanse dollars bevroren. Dit zorgde voor onrust bij centrale banken en de aankoop van goud verdubbelde dan ook', aldus grondstoffen-expert Kathy Kriskey van Invesco.

Goudstaven in de supermarkt

Maar niet alleen centrale banken roerden zich. Chinese consumenten bleken nerveus over de economie, valuta en vastgoedsector en begonnen grootscheeps fysiek goud in te kopen, een inkoop die afgelopen maart het hoogste niveau in zeven jaar bereikte. In de VS ging zelfs supermarktketen Costco goudstaven verkopen. 'We zagen een trend onder beleggers die door toenemende overheidsschulden wilden diversifiëren in andere segmenten dan staatsobligaties en valuta', aldus Kriskey. De conflicten in Oekraïne en Gaza zorgen er ook voor dat beleggers goud weer meer zien als een veilige haven, zowel in fysieke vorm als via bijvoorbeeld goud-ETF's.

De goudprijs wordt nomaliter ook beïnvloedt door de rentes. De Federal Reserve moet nog beginnen met de verlagingscyclus en de recente signalen die wijzen op langere hoge Amerikaanse rente, zijn geen goed nieuws voor de goudprijs. Maar een Fed-verlaging eind dit jaar, zou de goudprijs moeten steunen, aldus Invesco.

Toch is er kans op een correctie. 'De markt denkt nu dat de aankopen van centrale banken de goudprijs hebben gestut. Eerst lag deze steun op $1.900 (per try ounce), maar de laatste tijd rond $2.000 tot $2.100. We zagen laatst een correctie toen China de 18-maanden durende koopgolf stopte, maar tegelijkertijd kocht Turkije weer meer op. Maar stel nou dat de Fed een rentestap uitstelt tot 2025, dan ontregelt dit de markt en daalt de vraag naar goud', aldus Kriskey.

Uiteindelijk blijft goud wereldwijd gezien worden als een soort veiligheidsdeken. Als de onzekerheid toeneemt is goud gewild, of het nu gaat om een oorlog, de rentestand of de Amerikaanse verkiezingen. En al is de goudprijs flink gestegen, er zijn voldoende redenen voor beleggers om goud in het vizier te houden.