Brand New Day: Groei zet zich voort

Brand New Day: Groei zet zich voort

Pensioen
Pensioen.jpg

Bij online pensioenbank Brand New Day zijn in de eerste helft van dit jaar 18.000 nieuwe pensioenrekeningen geopend: een stevige toename van 30%. Voor de tweede helft van het jaar verwacht Brand New Day dat er nog eens minimaal 30.000 nieuwe pensioenrekeningen geopend worden.

Dit past in de ontwikkeling dat de pensioenonzekerheid in Nederland toeneemt. 'We zien dat steeds meer mensen aanvullend pensioen opbouwen. Daarbij wordt dankbaar gebruikgemaakt van de verruimde jaarruimte, het bedrag dat met fiscaal voordeel ingelegd kan worden. Het zou goed zijn als meer mensen in actie komen om mogelijke pensioentekorten te voorkomen', stelt Joost Tieland, directeur van Brand New Day.

Uit recent onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat Nederlanders weinig weten van de veranderingen in de nieuwe Pensioenwet die een jaar geleden is ingegaan. Meer dan de helft van de Nederlanders onder de 67 jaar is niet of nauwelijks op de hoogte van de veranderingen en wat deze voor hun pensioensituatie betekenen. Dit terwijl de veranderingen ingrijpend kunnen zijn. Zo zullen mensen meer verantwoordelijkheid voor hun pensioen moeten nemen en gaan in de komende jaren veel pensioenregelingen die ze bij hun werkgever hebben, veranderen.

Voor veel Nederlanders vormen AOW en het collectieve pensioen via de werkgever de bulk van hun pensioen, respectievelijk de eerste en tweede pijler. De AOW wordt voor de overheid steeds duurder nu er relatief gezien steeds meer gepensioneerden bijkomen.

Met de komst van het nieuwe pensioenstelsel neemt nu ook de onzekerheid over het werkgeverspensioen toe; mensen zijn niet op de hoogte van wat er precies gaat veranderen en hoe dit voor hen gaat uitpakken. Daarnaast was er al relatief weinig vertrouwen in het werkgeverspensioen door het jarenlang uitblijven van inflatiecorrectie. Het aanvullend pensioen dat mensen via een individueel pensioenproduct bij een bank of verzekeraar regelen - de derde pijler – wordt daarmee voor veel mensen belangrijker om hun pensioen aan te vullen.

Meer klanten voor aanvullend pensioen

Online pensioenbank Brand New Day merkt dit ook. “We zien dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de hoogte van hun pensioeninkomen uit de eerste en tweede pijler. Is dit voldoende om later comfortabel van te kunnen leven? Daarbij zijn er steeds meer Nederlanders die helemaal geen bedrijfspensioen opbouwen omdat ze ondernemer of zzp’er zijn. Daarom komen mensen steeds vaker in actie om zelf een (aanvullend) pensioenpotje op te bouwen”, aldus Tieland. 

De online pensioenbank zag niet alleen een groei van 30% in het aantal geopende pensioenrekeningen, ook de gemiddelde periodieke inleg op pensioenbeleggingsrekeningen groeide met 31%. Een belangrijke oorzaak is dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van de sinds vorig jaar verruimde jaarruimte. In de eerste helft van dit jaar werden er 18.000 pensioenrekeningen geopend, waarmee het totaal aantal pensioenrekeningen bij de online pensioenbank uitkomt op 173.000.

Tieland: 'Daarbij kiezen vooral jongeren voor beleggen, ouderen sparen liever. Inmiddels beheert Brand New Day 5,5 miljard euro aan pensioengeld, een toename van 15% sinds eind 2023. Het vermogen op vrije spaar- en beleggingsrekeningen steeg van 1,6 naar 1,8 miljard. Het totaal beheerde vermogen komt daarmee uit op 7,3 miljard euro, een toename van 14%.'

Grote behoefte aan ondersteuning bij individuele pensioenkeuzes

Uit het Nibud-onderzoek blijkt ook dat er grote behoefte is aan begeleiding bij het maken van pensioenkeuzes. De website ‘Mijnpensioenoverzicht.nl’ wordt hierbij het vaakst genoemd als de gewenste organisatie voor deze begeleiding. Brand New Day pleit daarbij wel voor meer aandacht voor aanvullend pensioen.

'Momenteel ontbreekt informatie over die derde pijler op ‘Mijnpensioenoverzicht.nl’ Daardoor kan er een onvolledig beeld ontstaan van iemands pensioensituatie. Het ondernemen van gerichte actie is alleen mogelijk op basis van een volledig beeld', zo stelt Tieland.

Brand New Day is verder van mening dat ook andere maatregelen kunnen helpen om mensen te stimuleren meer grip te krijgen op hun pensioensituatie. Tieland noemt er twee: 'Introduceer een vaste en onvoorwaardelijke jaarruimte van €5.000 voor iedereen, ongeacht inkomen of pensioenopbouw. Dit maakt het eenvoudiger voor mensen om hun pensioen op te bouwen zonder ingewikkelde berekeningen of beperkingen. Maak verder de kosten voor pensioenadvies voor particulieren aftrekbaar, vergelijkbaar met hypotheekadvies. Dit stimuleert mensen om professioneel advies in te winnen en inzicht te krijgen in hun pensioen.'