Capital Group: Obligaties bieden opties om met onzekerheid Fed om te gaan

Capital Group: Obligaties bieden opties om met onzekerheid Fed om te gaan

Obligaties
Obligaties (03)

Dit jaar kan het verstandig zijn om je obligatieportefeuille voor te bereiden op een reeks uiteenlopende scenario’s, stelt vermogensbeheerder Capital Group bij zijn Midyear Outlook 2024.

Door de hoge rentes en het waarschijnlijke einde van de renteverhogingscyclus van de Federal Reserve, keren beleggers terug naar vastrentende waarden. Maar de Fed wil in haar besluitvorming rekening houden met de nieuwste economische data, en dat kan onzekerheid creëren. Dus kunnen beleggers best flexibel blijven en selectief investeren.

Ondanks de aanhoudende volatiliteit zullen de rentes van Amerikaanse staatsobligaties waarschijnlijk binnen een zekere brandbreedte blijven schommelen. De gezonde economie en het toegenomen begrotingstekort worden gecompenseerd door de neiging van de Fed om de rente eerder te verlagen.

Wat de rentes wel uit hun huidige bandbreedte zou kunnen halen, is een scherpe economische vertraging. Dat zou ook om verdere renteverlagingen vragen, óf juist tot een dramatische stijging van de inflatie leiden, die de Fed dwingt om de rente weer te verhogen.

Waarschijnlijk krijgen we dit jaar minder renteverlagingen dan de Fed in maart had voorspeld. Tegelijk blijkt er een hoge drempel te zijn voor renteverhogingen, dus is er een limiet aan hoe hoog de yields kunnen stijgen. Anderzijds is er voldoende ruimte voor verlagingen als de economie een moeilijk moment doormaakt.

Veel leden van ons team voor vastrentende beleggingen zijn sterk overtuigd om zich te positioneren voor een steilere rentecurve — een scenario waarin de rentes op langlopende Amerikaanse staatsobligaties meer stijgen of minder dalen in verhouding tot de rentes op kortlopende staatsobligaties.