Fidelity: Nieuwe ronde van post-pandemische inflatie onwaarschijnlijk

Fidelity: Nieuwe ronde van post-pandemische inflatie onwaarschijnlijk

Inflatie Vooruitzichten
Inflatie (Shutterstock)

De bedrijfskosten exclusief overhead personeelskosten zijn weer aan het stijgen, zo laat de weekstaat van Fidelity zien. Na Covid bleek eenzelfde stijging de voorbode van forse prijsstijgingen van consumptiegoederen. Moeten beleggers nu opnieuw vrezen voor inflatie?

Gezien de staat van de economie is er dit keer minder reden tot bezorgdheid. De IT- en gezondheidszorgsectoren zien de grootste prijsstijgingen, maar dit lijkt te wijten aan eenmalige factoren die waarschijnlijk niet doorwerken in de bredere economie.

'Farmaceutische bedrijven zullen te maken krijgen met inflatoire kostenstijgingen, maar kunnen hun prijzen niet evenredig verhogen door prijsbeperkende regels,' zegt Emma Newey Clark, analist voor de Amerikaanse farmasector bij Fidelity. Daarnaast wijst Matthew Cook, die Europese biofarmaceutica volgt, op hoge kosten door R&D. 

In de technologiesector zijn de kostenstijgingen incidenteel. Jonathan Tseng, equity analist bij Fidelity, noemt prijsstijgingen bij een grote halfgeleiderleverancier als voorbeeld. Hoewel dit de toeleveringsketen beïnvloedt, blijven de kosten over het algemeen stabiel. 

Fidelity’s recente meting van het managementsentiment toont ook een daling, wat aangeeft dat aanhoudende brede prijsinflatie voorlopig onwaarschijnlijk is. Toch blijft Fidelity de ontwikkeling van de overheadkosten nauwlettend volgen, voor het geval dat.