AllianzGI: Wat veroorzaakte de verkoopgolf en hoe daarop te reageren?

AllianzGI: Wat veroorzaakte de verkoopgolf en hoe daarop te reageren?

Vooruitzichten Recessie (dreiging)
Koersgrafiek (10) koers pijl omlaag daling crisis.jpg

De wereldwijde markten zochten naar zwakkere Amerikaanse cijfers om renteverlagingen door de Federal Reserve te rechtvaardigen. Maar toen ze geconfronteerd werden met de realiteit van zwakkere cijfers - in de vorm van het banenrapport van vrijdag in de VS - werden ze bang.

Het nieuws komt te midden van algehele zwakte in de techsector, die de verhoging van de rente door de Bank of Japan niet heeft kunnen verlichten. Hoewel de verkoopgolf op de middellange termijn overdreven kan zijn, zullen beleggers zich willen aanpassen aan de gevolgen, stelt Greg Hirt, Global CIO Multi Asset van Allianz Global Investors.

Verschillende factoren zorgden maandag samen voor een grote verkoopgolf in Japan. Hoewel deze factoren misschien niet volledig aan elkaar gerelateerd zijn, kan elke marktreactie een self-fulfilling prophecy worden na een sterke recente run op de markten en in een omgeving met weinig liquiditeit tijdens een vakantiemaand.

Wij denken dat dit de factoren zijn om in de gaten te houden: 

  • Het Amerikaanse banenrapport van 2 augustus liet een onverwachte stijging van de werkloosheid zien. Maar we denken niet dat de gegevens een Amerikaanse recessie onvermijdelijk maken. Ons basisscenario voor nu blijft een zachte landing, maar we blijven ons bewust van het risico op een recessie.
  • Sommige beleggers waren niet voorbereid op de waarschijnlijkheid van een recessie (zoals blijkt uit de recente ultralage volatiliteit). De recente marktactiviteit duidt op een gezonde herbeoordeling van de vooruitzichten. De herwaardering van risico's helpt verklaren waarom de VIX-index, bekend als de ‘angstbarometer’ van Wall Street, het hoogste niveau sinds 2022 bereikte.
  • Op het eerste gezicht ondersteunen de meest recente Amerikaanse cijfers renteverlagingen door de Amerikaanse Fed - al met al positief voor de markten. In deze omgeving is slecht nieuws nu echter slecht nieuws. De markten negeren - althans op dit moment - het potentieel voor goed nieuws in de vorm van aanstaande renteverlagingen en een lager inflatierisico. Toch zullen we alle Amerikaanse cijfers in de gaten houden om te zien of ze bevestigen dat ons scenario van een zachte landing van kracht blijft en dat de kans op een recessie onder controle is.
  • Volgens ons is de meest kritieke - en mogelijk over het hoofd geziene - factor die de wereldwijde financiële stabiliteit beïnvloedt, het besluit van de Bank of Japan van vorige week om haar belangrijkste rentetarief te verhogen. Veel beleggers gebruikten de yen voor transacties vanwege de voorspelbare volatiliteit van de valuta. De onverwachte interventie van de bank heeft deze transacties effectief ‘gebroken’. Het resultaat zijn grote herschikkingen door beleggers die deze transacties beëindigen.

Hoe moeten beleggers reageren?

Zelfs als we een reactie van de markt zien op zwakke cijfers - in plaats van een sterke verschuiving in de fundamentele factoren - zullen beleggers rekening moeten houden met de implicaties van deze omgeving:

  • Nu de correctie overdreven is en de munt apprecieert, denken we dat het te laat is om Japanse aandelen af te bouwen. De vraag is eerder of we de yen moeten toevoegen als veilige haven, als een verdere waardestijging van de valuta meer marktvolatiliteit aanwakkert.
  • Wat Amerikaanse aandelen betreft, geven we de voorkeur aan slechts bescheiden longposities in onze fundamentele multi-assetportefeuilles. We zullen letten op de volgende Amerikaanse economische cijfers en natuurlijk het verloop van de Amerikaanse verkiezingen.
  • Een verdere stijging van de rente zal afhangen van economisch nieuws uit de VS op de langere termijn. Rendementen zouden op korte termijn kunnen dalen als de onzekerheid aanhoudt door de omslag op de aandelenmarkten en het feit dat veel beleggers nog steeds long zijn in contanten en neutraal staan tegenover obligaties.
  • Houd de bedrijfsobligatiemarkten in de gaten. Hoewel de Fed waarschijnlijk relatief optimistisch zal zijn over de volatiliteit op de aandelenmarkten - wat deel uitmaakt van haar financiële model - is de kans groter dat ze zal ingrijpen als de bedrijfsobligatiemarkten kwetsbaar lijken. Deze actie zal waarschijnlijk een andere vorm aannemen dan een renteverlaging tussen vergaderingen in.

Ten slotte: beleggers met een langere horizon die momenteel aan de zijlijn staan, zullen waarschijnlijk enkele dagen willen wachten voordat ze de kans grijpen om weer in te stappen, omdat gedwongen verkopen door de stijgende volatiliteit zouden kunnen doorgaan.