BLI: Amerikaanse consumenten opnieuw sterkhouders in wereldwijd zwakke economie

BLI: Amerikaanse consumenten opnieuw sterkhouders in wereldwijd zwakke economie

Verenigde Staten
Amerikaanse vlag.jpg

In het tweede kwartaal gold de Amerikaanse consument opnieuw als sterkhouder in een wereldwijd zwakke economie, schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse van de financiële markten.

Het Amerikaanse bruto binnenlands product steeg met 2,8% op jaarbasis, hoofdzakelijk dankzij de groei van de binnenlandse consumptie. 'Ook de bedrijfsinvesteringen evolueerden beter dan verwacht, terwijl de export achterophinkte', zegt Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments.

'In de eurozone trok het bbp slechts 0,3% aan ten opzichte van het vorige kwartaal, met name door de zwakke activiteit in Duitsland, die een kleine krimp kende.' Het Chinese bbp groeide met 4,7% tegenover het voorgaande jaar, wat niet voldoende is om de officiële doelstelling van 5% te behalen.

'De renteverlagingen door de centrale bank en de steunmaatregelen van de overheid konden de binnenlandse vraag, die blijft lijden onder de situatie in de vastgoedsector, nog geen nieuw leven inblazen', aldus de Luxemburgse econoom.

In Japan was de zwakke yen, die nefast is voor de koopkracht van de gezinnen, het voornaamste obstakel dat mooiere groeicijfers in de weg stond. Globaal gezien, blijft de wereldeconomie kwetsbaar door de buitensporige afhankelijkheid van de Amerikaanse consument. 

Afkoelende inflatie in de Verenigde Staten en Europa

Ondanks de afkoelende inflatie aan beide zijden van de grote plas, evolueren de prijsindicatoren zonder energie en voeding steeds trager onder invloed van de aanhoudende stijging van de dienstenprijzen. Zo daalde de algemene inflatie in de Verenigde Staten in juni naar 3,0%.

De favoriete inflatiegraadmeter van de Federal Reserve, de deflator van de consumentenuitgaven zonder energie en voeding, bleef stabiel. In de eurozone ontwikkelde de algemene inflatie naar 2,6% in juli, terwijl die zonder energie en voeding voor de twee maand op rij ongewijzigd bleef.

Amerikaanse en Europese centrale bank handhaven beleidsrente

Zoals verwacht, heeft de Federal Reserve de richtrente ongemoeid gelaten op de bijeenkomst van juli. Het monetaire comité maakte evenwel gewag van verbeterende inflatiecijfers in het tweede kwartaal, wat voldoende vertrouwen zou kunnen schenken over de terugkeer naar 2% inflatie op middellange termijn om in september over te gaan tot de verwachte verlaging van de beleidsrente met 25 basispunten.

De Europese Centrale Bank liet de rente ongewijzigd na de daling van de voorbije maand. Hoewel voorzitster Christine Lagarde zich niet in de kaart liet kijken over de toekomstige ontwikkelingen, rekenen de meeste analisten op een bijkomende daling van de beleidsrente bij de volgende vergadering in september.

Krimp van de obligatierente

Ondanks de mooie groei van het Amerikaanse bbp in het tweede kwartaal, hebben de matigende inflatie en de sporen van economische zwakte de obligatierente in juli een knauw gegeven. De Amerikaanse tienjaarsrente is dan ook gedaald. In de eurozone is de langetermijnrente in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje afgenomen.

Wezenlijke toename van de volatiliteit op de beurzen

De beurzen waren een stuk volatieler in juli. Hoewel de meeste grote indexen het aan het begin van de maand nog goed deden, leden de technologiewaarden onder winstnemingen, met meer volatiliteit op de markt tot gevolg. 'De beleggers lieten technologie en communicatiediensten achter zich en kozen voor de sectoren die tot dusver werden verwaarloosd, in de hoop te kunnen profiteren van een heropleving van de beurs, als de Federal Reserve in het tweede semester overgaat tot de verwachte monetaire versoepeling.'

Over de hele maand liet de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro 0,6% groei optekenen, met dank aan de uitstekende laatste beursdag. In geografisch opzicht gingen zowel de Amerikaanse S&P 500 als de Europese Stoxx 600 er licht op vooruit. De Topix in Japan verloor dan weer terrein door de heropleving van de yen. 'Op sectorniveau kwamen de beste resultaten van vastgoed, nutsdiensten en financiën, terwijl technologie en communicatiediensten deze maand als enige in het rood strandden', besluit Guy Wagner.