Capital Group: Vijf visies op turbulente markten

Capital Group: Vijf visies op turbulente markten

Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (14).jpg

Nu de internationale aandelenmarkten in de eerste dagen van augustus fors terrein hebben verloren, is het beleggerssentiment omgeslagen van uitbundigheid naar bezorgdheid.

Zorgen over een afzwakkende Amerikaanse economische groei, hoge rentetarieven en waarderingen in de technologiesector hebben het vertrouwen aan het wankelen gebracht in een markt die eerder als perfect werd bestempeld.

Op zulke momenten is het belangrijk om een stap achteruit te doen, de fundamentals te bekijken en te bepalen of de huidige volatiliteit een overreactie is, of eerder een verwachte correctie na een lange periode van sterke rendementen. Hier zijn vijf meningen van beleggingsspecialisten van vermogensbeheerder Capital Group over de recente marktontwikkelingen.

Macrovisie blijft positief

Jared Franz, Econoom VS

In het zomerseizoen is de marktliquiditeit beperkt en hebben de markten de neiging om door te schieten op basis van positief of negatief nieuws. Dat zal de komende weken waarschijnlijk niet veranderen, met meer volatiliteit tot gevolg. Wat de Amerikaanse economie betreft, zie ik niets in de cijfers dat wijst op een scherpe daling of een verandering in de fundamenten. Ik zie wel een terugval in het tempo van de economische activiteit, maar niet noodzakelijk een krimp.

Een kwakkelende economie is over het algemeen consistent met verzwakkende arbeidsmarkten en lonen, die het consumptietempo vertragen. Dat gezegd hebbende, als de economische cijfers over de hele linie blijven verzwakken en de Amerikaanse werkloosheid boven de 4,5 tot 5,0 procent komt, kan dit de basis leggen voor meer renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve dan de markt op dit moment heeft ingeprijsd. Een ander, belangrijk verschil met drie tot zes maanden geleden, is het tempo van de economische activiteit in Europa en China, dat de laatste tijd flink is afgenomen.

Capital Group - Global equity markets have experienced a strong run-up until now
Zelfs met een licht vertragende economie zijn de Amerikaanse bedrijfswinsten robuust. Over het geheel genomen blijven de aandelenmarkten redelijk geprijsd met een S&P 500 Index die wordt verhandeld tegen een multiple van 20,8 keer de verwachte winsten van de komende twaalf maanden en zelfs de Magnificent Seven (ex-Tesla) tegen 27,8 keer, per 2 augustus.

De verkoopgolf op de markt is op zijn minst gedeeltelijk veroorzaakt door de zorg dat de Fed achterloopt met het verlagen van de rente. Tegelijk staan we aan het begin van een versoepelingscyclus met zowel nominale als reële rentes die naar historische maatstaven niet extreem hoog zijn.

Alles bij elkaar voelt dit meer als een periode van serieuze turbulentie dan als een volledige krimp.

Aandelenmarkten waren voorbereid op een daling

Gerald Du Manior, Equity Portfolio Manager

We hebben een periode van hyperconcentratie gehad. De markt suggereerde dat slechts een paar bedrijven het verdienden om tegen hogere multiples te worden verhandeld. Beleggers waren erg gefocust op bepaalde thema's. In de toekomst verwacht ik dat de markt zich meer zal richten op de fundamentele waarden van bedrijven, ongeacht het thema, of het nu gaat om kunstmatige intelligentie (AI), of medicijnen om af te vallen, of om waarde of groei.

In de afgelopen jaren zijn de waarderingen van een aantal solide bedrijven afgenomen toen de markt zich concentreerde op technologie en AI. Veel van die bedrijven hebben het de laatste tijd relatief goed gedaan. Deze correctie laat zien dat het in de toekomst cruciaal zal zijn om te focussen op de fundamentals van bedrijven. Een evenwichtige en gediversifieerde aanpak is essentieel. En uiteindelijk zullen de fundamentals zich weer laten zien.

AI komt in een fase van ontnuchtering

Chris Buchbinder, Equity Portfolio Manager

Een correctie in AI-gerelateerde aandelen was te verwachten. Er is veel enthousiasme geweest rond AI, net als rond het internet in 2000. Ik denk dat AI absoluut reëel is en onze levens op dramatische manieren zal veranderen in de komende vijf tot tien jaar. Maar ik denk ook dat we een periode van desillusie ingaan. Bij elke groeitrend is er een periode waarin de fundamentals kunnen vertragen, en dan kun je extreme reacties van de markt krijgen, ook al zijn die fundamentals op de lange termijn geweldig.

De duik van de aandelenmarkt was snel en krachtig, maar het grootst bij de zogenaamde momentum-aandelen, of aandelen waarvan de aandelenkoersen al een tijdje in één richting bewegen. Veel dividendbetalers en kwalitatieve bedrijven, of bedrijven met een zichtbare kasstroomgeneratie op korte termijn, hebben daarentegen relatief goed stand gehouden.

Capital Group - Momentum stocks have taken the brunt of the selloff

 

Obligaties houden stand

John Queen, Fixed Income Portfolio Manager

De rentemarkten boden enig verlichting tijdens deze daling van de aandelenkoersen, omdat Amerikaanse staatsobligaties aanzienlijk stegen in reactie op het banenrapport van vrijdag. Beleggers die beschutting zochten tegen de toegenomen angst voor een recessie, duwden de rente op staatsobligaties vorige week aanzienlijk omlaag, terwijl aandelen daalden en de kredietspreads groter werden.

Deze marktbewegingen volgden het zwakker dan verwacht banenrapport van vrijdag op. Deze liet een tragere banengroei zien en een werkloosheidsgraad die steeg van 4,1 naar 4,3 procent, waarmee voldaan werd aan de Sahm-regel, die op een aankomende recessie lijkt te wijzen.

Vorige week hield de Fed de rente voor de achtste achtereenvolgende keer stabiel op een bandbreedte van 5,25 tot 5,50 procent. Fed-voorzitter Jerome Powell gaf aan dat de rente al in september kan worden verlaagd, maar de markten vragen zich af of een standaardverlaging met 25 basispunten niet te laat komt.

Met hogere aanvangsrendementen over de hele curve hebben obligaties kunnen doen waarvoor ze bedoeld zijn wanneer aandelen dalen. De negatieve correlatie tussen obligaties en aandelen wijst op het belang van diversificatie en de rol van vastrentende waarden in de portefeuilles van beleggers.

De werkgelegenheidscijfers van vrijdag tonen misschien dat we op weg zijn naar een recessie, maar het is niet duidelijk of we ons al in een recessie bevinden. Gezien de heftige schommelingen die we tot nu toe hebben gezien na de publicatie van individuele economische cijfers, en de marktverwachtingen voor renteverlagingen, is het verstandig om vooruit te kijken en te focussen op het grotere geheel bij het bepalen van het juiste moment om posities aan te passen.

Japan zorgde voor eerste vonken voor wereldwijde verkoopgolf

Steve Watson, Equity Portfolio Manager

Een duurdere Japanse yen kan ook hebben bijgedragen aan de marktvolatiliteit in de VS. Vorige week verraste de Bank of Japan door haar referentierentevoet met 15 basispunten te verhogen naar 0,25 procent, het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Ze kondigde ook een plan aan om haar kwantitatieve versoepelingsprogramma af te bouwen. Hierdoor steeg de yen aanzienlijk tegenover de Amerikaanse dollar.

De impact werd gevoeld door de Japanse aandelenmarkten, die scherp daalden, en dat kan ook doorsijpelen naar de VS. De yen was een favoriete munt voor veel beleggers die zogenaamde carry trades uitvoerden, waarbij ze leenden in een valuta met een laag rendement, om te beleggen in andere valuta's of activa met een hoger rendement.

Nu de yen is opgeveerd, kunnen beleggers in deze trades andere activa verkopen, waaronder Amerikaanse aandelen, om liquiditeit te vinden en hun verliezen te dekken en kapitaal opvragingen te financieren. Het is moeilijk om de omvang van een dergelijk effect te kwantificeren. Sommigen zeggen dat de recente sterkte van de Japanse yen ervoor heeft gezorgd dat beleggers in Japan uit de Magnificent Seven zijn gestapt, waardoor de Amerikaanse markt is gedaald. Misschien is dat zo, maar het is aannemelijker dat de Amerikaanse groeiaandelen gewoon te duur zijn geworden en nu wat tijd nodig hebben om te corrigeren.

Ondertussen zijn Japanse aandelen het afgelopen jaar gestegen op verwachtingen van verbeterende fundamentals. Bedrijven staan onder druk van toezichthouders om hun financiële gezondheid te verbeteren, waardoor veel bedrijven niet-kernactiviteiten afstoten. Tegen deze achtergrond maken sommige beleggers zich zorgen dat de Japanse centrale bank het beleid te snel heeft aangescherpt.