Doijer & Kalff: Opmars goudprijs zet door in rest van 2024

Doijer & Kalff: Opmars goudprijs zet door in rest van 2024

Goud
Goud2.jpg

Beurzen zijn in de greep van onzekerheid, waarbij tegenvallers kunnen leiden tot forse koerscorrecties. Dat goud een sterk halfjaar achter de rug heeft, illustreert de rol die het edelmetaal heeft als vluchtheuvel voor beleggers.

'We verwachten een verdere opmars van goud. De volatiliteit zal waarschijnlijk de rest van dit jaar aanhouden, en bovendien zijn er structurele redenen die de goudprijs omhoogduwen, tot boven de $2600 per troy ounce', stelt Reinoud Bogert, partner bij goudhandelsbedrijf Doijer & Kalff.

Goud heeft een zeer sterk half jaar achter de rug. In de eerste helft van 2024 steeg de goudprijs met 12,7%. Tel daar juli bij en de prijsstijging komt uit op 18,5%. Die stijging ligt ver boven het gemiddelde in de laatste 20 jaar. De goudprijs bereikte op 17 juli 2024 zelfs een nieuw record van $2483 per troy ounce.

De prijsstijging van goud heeft deels met de beursvolatiliteit te maken. De recente onrust op de aandelenmarkt heeft beleggers bewuster gemaakt van de risico’s. Bogert: 'Meer volatiliteit op de aandelenmarkten zal een deel van de beleggers richting goud duwen. Bij Doijer & Kalff zagen we dit effect zeer sterk. We verkochten na de beurscrash in Japan in drie dagen tijd meer goud dan in de hele maand juli.'

Er zijn ook meer structurele oorzaken van de opmars van goud. Bogert: 'Een cruciale factor is de goudhonger van centrale banken. Centrale banken breiden hun goudreserves al sinds 2010 uit en in de afgelopen drie jaar zag je een enorme versnelling. Uit peilingen blijkt dat 4 op de 10 centrale banken de goudreserves in de komende jaren willen aandikken. De laatste maanden zie je ook dat consumenten in China flink goud inslaan.'

Een tweede reden zijn de aanstaande renteverlagingen. Inmiddels zijn meerdere centrale banken gestart met het verlagen van de rente. Het wachten is nog op de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Na de recente beurscrash is de kans nu 100% dat de Fed in september de rente zal verlagen, meent Bogert.

'Meerdere analisten verwachten dat die renteverlagingen forser zullen zijn naarmate de onrust op de aandelenmarkten langer aanhoudt. In de laatste 25 jaar voerde de Fed drie keer een reeks renteverlagingen door. De goudprijs steeg steevast met minimaal 25%.'

De derde oorzaak van de opmars van goud zijn de toegenomen geopolitieke spanningen. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is daar het Midden-Oosten bijgekomen. De spanningen nemen toe, rond steeds meer landen. Goud fungeert als veilige haven in dit soort situaties.

Outlook 2024

Wanneer we de drie oorzaken extrapoleren naar de rest van 2024 dan zal de vraag naar goud vanuit centrale banken hoog blijven. Ook de Chinese consument zal dit jaar eerder voor goud kiezen dan voor vastgoed of aandelen. Beide assets zijn hard gedaald en het vertrouwen erin is ver te zoeken.

Nu de economie aan het verzwakken is, zullen er ook meer renteverlagingen volgen. De eerste door de Fed in september zal de reële rente (rente minus inflatie) verlagen en de Amerikaanse dollar verzwakken. Deze twee factoren pakken de komende tijd gunstig uit voor goud.

Op het vlak van geopolitiek zal de situatie eerder verslechteren dan verbeteren. Ook hiervan zal goud profiteren. De problematiek rondom de onhoudbare staatsschulden in de VS, Japan en Europa komt daar nog bij. Bogert: 'Het is heel waarschijnlijk dat de goudprijs dit jaar een nieuw record zal bereiken en door de $2500 per troy ounce zal breken. Daarna ligt de weg open voor een verdere opmars.'