Allianz GI: Fed is bereid om op tijd in te grijpen

Allianz GI: Fed is bereid om op tijd in te grijpen

Vooruitzichten Verenigde Staten
Amerika (01)

Economie VS blijft vertragen, maar hoeft niet te eindigen in recessie. Impact op markt van winst voor Harris zal neutraler zal zijn dan die voor Trump.

‘Pessimistische beleggers kunnen opmerken dat de rentecurve van Amerikaanse obligaties al meer dan 750 dagen invers is, de langste periode ooit. Dat is opmerkelijk omdat de meeste recessies in de VS worden voorafgegaan door inverse rentecurve,’ analyseert Allianz GI vandaag. ‘Kan de curve het dit keer bij het verkeerde eind hebben? We zullen het alleen achteraf weten. Wat we vandaag weten, is dat Amerika waarschijnlijk niet in een recessie zit en misschien genoeg momentum heeft om nog minstens een paar kwartalen te blijven groeien.

Waarom? De werkloosheid stijgt weliswaar, maar we komen van een extreem laag niveau en er zijn nog steeds meer vacatures dan werklozen. Dat is deels de reden waarom consumenten goed hebben stand gehouden. Met een overvloed aan werkgelegenheid is er niet veel reden geweest voor huishoudens om zich schrap te zetten voor een recessie.

Als de gemiddelde Amerikaan het echt financieel moeilijk had, zou dat te zien zijn aan de vliegreizen. Hoe is het reizen per vliegtuig vandaag de dag? Tijdens het Amerikaanse onafhankelijkheidsdagweekend op 4 juli bereikte het aantal mensen dat door de veiligheidscontrole op luchthavens ging een recordhoogte.

We denken nog steeds dat de Amerikaanse economie de komende kwartalen kan vertragen. De historische naschokken van de pandemie vervagen tegen de achtergrond van een restrictief monetair beleid. Maar dit hoeft niet te eindigen in een recessie. De huidige Fed heeft de bereidheid, de moed en de munitie om de rente te verlagen en de groei te bestendigen, als dat nodig is.’

De verkiezingsstrijd

'Wij denken dat het beleid van Trump de Amerikaanse dollar en het goud kan ondersteunen. Toen hij in functie was, nam hij een hard standpunt in over een reeks kwesties - we verwachten hetzelfde als hij wordt herkozen. Amerikaanse aandelen hadden een sterke, door belastingverlagingen gestimuleerde rally tijdens de eerste regering van Trump. Maar een herhaling van de rally lijkt op gespannen voet te staan met de budgettaire terughoudendheid van een mogelijk verdeeld Congres, in combinatie met de potentiële inflatie als gevolg van de handels- en immigratievoorstellen van Trump. Bij een verdeeld Congres controleert één partij niet eenzijdig het presidentschap en beide kamers van het Amerikaanse parlement. Voor buitenlandse aandelen zouden de gevolgen kunnen worden versterkt door verminderde toegang tot Amerikaanse markten en verminderde institutionele steun voor Amerikaanse bondgenoten.

Wij denken dat de impact van Harris op de markt neutraler zal zijn, omdat het meeste beleid van Biden-Harris waarschijnlijk wordt verlengd. Net als Trump zouden de acties van Harris ook worden beperkt door een verdeeld Congres.’