Bob Homan: ‘Aandelen gaan uiteindelijk toch altijd omhoog?’

Bob Homan: ‘Aandelen gaan uiteindelijk toch altijd omhoog?’

Aandelen Financiële markten algemeen
Bob Homan (foto credits Kees Rijken).jpg

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

Na een al wat onrustige periode op de beurs, daalden de beurskoersen vorige week maandag sterk. Ik werd gebeld, gemaild en geappt door mensen, rijp en groen, die wilden weten wat we zouden gaan doen met onze portefeuilles, maar die toch vooral op zoek waren naar geruststellende woorden.

Ik werkte thuis die dag en dronk ‘s middags koffie met mijn dochter van twintig. Zij vroeg of ik het druk had. Ik vertelde dat er paniek was op de beurzen en dat veel mensen zich daar druk om maakten. Zij is niet bijzonder geïnteresseerd in de financiële markten, maar stelde wel een heel wezenlijke vraag. ‘Waarom maken ze zich zo druk, aandelen gaan uiteindelijk toch altijd omhoog?’

Uiteindelijk had ik wel een antwoord, maar het kostte me toch wat moeite. Ik wilde beginnen over de valkuilen waar behavioural finance zich op richt, maar had de afgelopen tijd juist verwacht dat beleggers minder snel in deze valkuilen zouden stappen door alle aandacht voor en educatie over dit onderwerp. Het antwoord is duidelijk: waarschijnlijk niet. Mensen blijven op alle vlakken in hun leven dingen doen waarvan ze weten dat ze niet handig zijn. Zo ook met financiën.

Het gaat goed zolang het goed gaat

Uiteindelijk vertelde ik haar toch maar het verhaal over mensen die met goedkoop geleend geld hoger renderende assets kopen. Een carry trade die goed gaat zolang het goed gaat, maar snel afgewikkeld moet worden als het de verkeerde kant op gaat. Ik vertelde over mensen die volatiliteitstrades opzetten, wat goed werkt tot de markt stevig terugvalt, de volatiliteitsverschillen tussen aandelen grotendeels wegvallen, en posities worden afgewikkeld, wat tot een aanzienlijke versnelling van de beweging leidt. En zo zijn er nog wel wat voorbeelden van financial engineering te bedenken die koersbewegingen kunnen versterken.

Natuurlijk gaan wij als actieve beleggers ook niet helemaal vrijuit: met onder- en overwegingen proberen we de markt te verslaan en verkopen we soms wat met als doel om het op lagere niveaus terug te kopen.

Bel gerust!

Al met al zijn er genoeg redenen waarom de markten altijd flink zullen blijven bewegen. Op momenten van heftige dalingen zal ik mensen blijven geruststellen en ze vertellen dat het een koopmoment is wanneer ze onderbelegd zijn en anders rustig te blijven zitten. En antwoorden dat we op zulke momenten niets met onze portefeuilles doen. Voor dat antwoord hadden ze trouwens ook mijn dochter kunnen bellen.