Optimix: Economisch en politiek tumult dwingt beleggers tot voorzichtigheid

Optimix: Economisch en politiek tumult dwingt beleggers tot voorzichtigheid

Economie algemeen Verenigde Staten Politiek Geopolitiek
Amerikaanse verkiezingen VS (Sinisa Maric, Pixabay).jpg

In 1992 won Bill Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen van George Bush. Een befaamd citaat waarmee Clinton het kiezerssentiment beïnvloedde was ‘it’s the economy, stupid’, waarmee Bush destijds de schuld van een recessie in de schoenen kreeg geschoven.

Inderdaad is de (on)zekerheid over de eigen portemonnee van groot belang voor het kiezersgedrag en politici spelen daar handig op in. Tegelijkertijd zijn politieke keuzes ook van grote invloed op de economie, daarom volgen de vermogensbeheerders van Optimix de verkiezingen in ’s werelds grootste economie met veel interesse.

Aandelenrotatie

Uiteindelijk telt de economie zwaarder dan de politiek bij de koersvorming op de (mondiale) financiële markten. In juli kwamen er tegenvallende macro-economische cijfers uit voor zowel de dienstensector als de maakindustrie in de Verenigde Staten. De werkloosheid liep licht op naar 4,3%. Halverwege het tweede kwartaalcijferseizoen constateert Optimix dat de omzet- en winstgroei voor beursgenoteerde ondernemingen goed is, maar dat de grote technologie-ondernemingen de hooggespannen verwachtingen niet kunnen waarmaken. Daarom ruilen beleggers vanuit de zogenaamde Magnificent Seven naar aantrekkelijker gewaardeerde aandelen. 

De minder uitbundige economische groei, de afnemende inflatie en licht gestegen werkloosheid, geven de Federal Reserve wel de speelruimte de beleidsrente te verlagen. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, gaf aan dat de rente hoogstwaarschijnlijk in september verlaagd wordt. Valuta’s in opkomende markten, zoals Mexico, kunnen daardoor wat sterker worden ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Voorzichtigheid geboden

Optimix is eerder dit jaar al wat voorzichtiger geworden. Al voor de zomer werden posities in aandelen teruggebracht. De huidige beursmalaise raakt Optimix daardoor nu minder hard. De opbrengsten uit de aandelenverkoop werden aangewend om posities in obligaties, een erkende ‘safe haven’ in tijden van beurspaniek, uit te breiden. Ook de riante goud-positie, eveneens een vluchthaven voor angstige beleggers, biedt dezer dagen soelaas.

Natuurlijk zijn beleggingsverliezen in heftige tijden als deze niet geheel te vermijden. Zo hebben de grondstoffenposities thans te lijden onder de mindere groeivooruitzichten. Ook hier spelen geopolitieke invloeden een belangrijke rol. Kortom, economie en politiek zorgen beide voor hun eigen dynamiek en de vermogensbeheerders van Optimix wegen beide dan ook doorlopend.