Principal AM: Zomergekte op de markten

Principal AM: Zomergekte op de markten

Financiële markten algemeen
Zomer summer (Quang Nguyen Vinh, Pexels)

Ondanks de toegenomen volatiliteit op de markt door de angst voor een recessie, de problemen met Big Tech en technische uitdagingen, wijzen de onderliggende basiselementen nog steeds op een beperkte economische zwakte. Dankzij de verbeterende liquiditeit, de redelijkere waarderingen voor tech en het potentieel voor geleidelijke renteverlagingen door de Fed vanaf september, kunnen beleggers beter door de zomerturbulentie navigeren met aandacht voor kansen op de lange termijn.

De financiële markten zijn getroffen door zware turbulentie, waardoor de volatiliteit tot extreme hoogten is gestegen nu zorgen over een recessie, teleurstellingen in Big Tech en uitdagende technicals met elkaar in botsing komen.
  1. Een teleurstellend zwak banenrapport deed de vrees toenemen dat de VS afstevent op een harde landing. In een aantal arbeidsmarktindicatoren is sprake van een vertraging, maar er is voldoende onzekerheid over de invloed van het weer op de banengroei om geen overhaaste conclusies over een recessie te trekken.
  2. Het groeiende besef dat het langer kan duren voordat AI-gerelateerde inkomsten worden gerealiseerd, raakt de sector hard. Toch blijft Big Tech een belangrijk seculier groeigebied en zijn de waarderingen nu redelijker, wat wijst op een hernieuwde interesse in de sector.
  3. De lage liquiditeit, de volgepakte posities en de tot rust gekomen carrytrade in de yen versterkten de reactie op de markten. De liquiditeit zou moeten verbeteren, de positionering is nu minder extreem en de tot rust gekomen carrytrade in de yen is op zijn minst gedeeltelijk voltooid.
De markten kunnen deze zomer op scherp blijven staan terwijl ze de onderliggende kracht van de Amerikaanse economie proberen te ontcijferen tegen een achtergrond van afnemende waarderingen en technische extremen. Sterke balansen van huishoudens en bedrijven suggereren dat de economische zwakte beperkt zal blijven. Belangrijk is dat de Fed in september zal beginnen met het geleidelijk verlagen van de rente, een belangrijke maatregel die kan helpen om de groeiende economische zorgen weg te nemen. Als de zorgen aanhouden, heeft de Fed in elk geval voldoende ruimte om de tarieven te verlagen. De zomervolatiliteit is berucht: beleggers moeten het hoofd koel houden.