bfinance: Actieve aandelenfondsen presteren ondermaats

bfinance: Actieve aandelenfondsen presteren ondermaats

Aandelen
Koersgrafiek (06) koers pijl omhoog stijging

Uit het nieuwe kwartaalrapport Manager Intelligence and Market Trends van bfinance blijkt dat actieve aandelenfondsen ondermaats hebben gepresteerd in een aandelenmarkt waar de prestaties werden gedreven door een steeds kleinere groep aandelen.

Teleurstelling kan hebben bijgedragen aan een aanzienlijke toename in het zoeken naar managers in deze beleggingscategorie. Diversificatie is een steeds belangrijkere prioriteit geworden, zowel binnen aandelenposities als breder binnen de portefeuille, waar beleggers op zoek zijn gegaan naar 'defensieve diversificatie' - dit wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door een meer dan verdrievoudiging van het aantal zoekopdrachten van bfinance-klanten naar hedgefondsbeheerders.

Het rapport bevat gegevens over de zoekactiviteit naar vermogensbeheerders van het klantenbestand van institutionele beleggers van bfinance in 45 landen, evenals gegevens over de prestaties van meer dan tweeduizend vermogensbeheerders.

Beleggersactiviteit

Beleggers moeten het hoofd bieden aan een onzeker en volatiel beleggingslandschap, waarin een 'higher for longer' renteklimaat heerst en economische prestatiecijfers de schommelingen in risicobereidheid blijven domineren. De eerste helft van 2024 bracht aanzienlijke uitdagingen met zich mee die van invloed zijn op bfinance's wereldwijde klantenbestand van beleggers die pensioenfondsen, verzekeraars, schenkingen, family offices, vermogensbeheerders en anderen omvatten. Portefeuillespreiding, veerkracht en groei worden op de proef gesteld.

Met name de zoekactiviteit naar equity managers is sterk toegenomen. Deze beleggingscategorie was goed voor een derde van alle nieuwe zoekopdrachten naar managers in de 12 maanden tot eind juni 2024 (tegenover 19% in de voorgaande 12 maanden).

De herevaluatie van aandelenportefeuilles is een belangrijke strategische prioriteit. Beleggers hebben nagedacht over de juiste portefeuillediversificatie, met regio's, stijlen en marktkapitalisaties in het achterhoofd, terwijl ze te maken hadden met een ongebruikelijke markt waarin de prestaties werden gedomineerd door een extreem kleine groep large cap aandelen. Deze ongekende omstandigheden hebben ook de prestaties van actieve managers beïnvloed (en de tevredenheid van beleggers over actieve managers).

De andere activaklasse waar het afgelopen jaar een uitzonderlijk sterke vraag naar was, is private debt. Deze sector was goed voor 20% van alle zoekopdrachten naar nieuwe beheerders in de 12 maanden tot eind juni, ook al leek het algemene niveau van zoekopdrachten naar nieuwe beheerders binnen de private markets enigszins getemperd in vergelijking met de (zeer actieve) voorgaande jaren.

Hoewel het inzetten van private debt inherent robuuster is dan andere illiquide activaklassen, vanwege de frequentere behoefte om kapitaal te recyclen in de activaklasse, hebben beleggers ook de schijnbare veerkracht van direct lending strategieën en gezonde spreads opgemerkt (deels geholpen door teruglopende bankkredieten). We zien ook dat beleggers die in de periode 2015-20 waren ingestapt in private debt, nu proberen deze portefeuilles te diversifiëren en verder te ontwikkelen, waarbij ze zich richten op niches zoals de gezondheidszorg.

Andere opmerkelijke trends waren een aanzienlijke stijging van de zoekactiviteit naar managers van hedgefondsen en een langverwachte opleving van vastgoedmandaten. Hedgefondsmandaten vertegenwoordigden 6% van alle manager zoekopdrachten van bfinance-klanten in de 12 maanden eindigend op 30 juni, meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van de voorgaande periode van 12 maanden. Beleggers hebben zich gericht op 'defensieve diversificatie' met strategieën die zorgen voor marktonafhankelijkheid, convexiteit (sterke prestaties tijdens een neergang) of beide.

Risico snapshot

De risicobereidheid bleef relatief sterk in het tweede kwartaal van 2024, hoewel het vertrouwen in de markt vervolgens een wending nam in het derde kwartaal. De bfinance Risk Aversion Index piekte in april, maar eindigde het tweede kwartaal op 0,4 - aanzienlijk positiever dan het tienjaarsgemiddelde van de RAI van iets meer dan 0,5.

Manager performance

In aandelen was het rendement in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw geconcentreerd in een paar large-cap technologiebedrijven te midden van aanhoudend AI-enthousiasme. Dit creëerde een uitdagende omgeving voor actieve wereldwijde equity managers, met minder dan 30% van de wereldwijde large-cap en all-cap managers die beter presteerden dan de MSCI ACWI, na aftrek van vergoedingen.

In de ontwikkelde markten presteerden alleen de agressievere High Growth-strategieën beter dan de benchmarks. Groei- en Core-strategieën presteerden licht ondermaats, terwijl defensievere stijlen (bijv. Low Volatility) en Value-strategieën nog grotere tekorten lieten zien (gemiddeld 3-4% onder de benchmark, na aftrek van vergoedingen).

Op het gebied van vastrentende waarden liet Investment Grade Credit een sterke outperformance zien van managers: 96% van de managers versloeg hun benchmark (na aftrek van vergoedingen) in de VS, terwijl 64% van de Europese managers hetzelfde deed. De belangrijkste oorzaak van de outperformance was een overweging in BBB-emittenten van lagere kwaliteit, omdat deze beter presteerden dan namen van hogere kwaliteit.

Beheerders van high yield obligaties deden het ook goed in de VS (twee derde versloeg de benchmark) maar hadden het moeilijk in Europa (24% versloeg de benchmark) - in beide gevallen dankzij hun typische houding om minder risico te nemen dan de benchmark.

Hedgefondsstrategieën verlengden hun sterke resultaten over het begin van het jaar en over twaalf maanden, waarbij alle belangrijke sectoren die door bfinance worden gevolgd over de afgelopen 12 maanden een gemiddeld nettorendement van 7% behaalden, met uitzondering van de 'Macro & Trading'-groep (Global Macro, CTA's et al), waarvan het moeilijke tweede kwartaal (gemiddeld rendement -2,7%) de cijfers over 12 maanden naar een uitgesproken zwak niveau bracht (+1,6%).

Kathryn Saklatvala, Head of Investment Content bij bfinance, zegt:

'De moeilijkheden waarmee actieve equity managers te kampen hebben, vielen op, met gemiddelde rendementen die tot 2024 achterbleven bij de benchmarks. Beleggers hebben prioriteit gegeven aan de ontwikkeling en diversificatie van hun aandelenportefeuilles. We zien ook dat klanten steeds meer op zoek gaan naar defensieve diversificatie via hedgefondsen. Ondertussen blijven ESG-, impact- en klimaatbeleggingen een prioriteit, ondanks het vermeende verzet tegen ESG. En hoewel de fondsenwerving op de private markten iets is vertraagd, is de vraag naar private debt sterk en neemt de vraag naar vastgoed toe.'