State Street SPDR ETFs: Fixed Income ETFs kunnen risico’s het hoofd bieden

State Street SPDR ETFs: Fixed Income ETFs kunnen risico’s het hoofd bieden

ETF's Obligaties
Actief passief ETF (Shutterstock)

State Street SPDR ETF's onthult de bevindingen van de 2024 Global ETF Impact Survey. In samenwerking met A2Bplanning en Prodege zijn wereldwijd het sentiment en de strategieën van institutionele beleggers gepeild.

In april 2024 werden gegevens verzameld van een diverse groep deelnemers, bestaande uit meer dan 1000 particuliere beleggers uit de VS en de APAC-regio, meer dan 200 financiële adviseurs uit de VS en 575 institutionele beleggers van over de hele wereld, waarvan 100 gevestigd in Nederland.

Het doel van de 2024 Global ETF Impact Survey varieert per doelgroep. Voor institutionele beleggers was het onderzoek gericht op het sentiment ten opzichte van de economie en de S&P 500, de samenstelling van de portfolio en de factoren die van invloed zijn op de keuze voor ETF's.

Nederlands optimisme, ondanks inflatierisico's

Uit het onderzoek dat in april werd afgenomen blijkt dat Nederlandse institutionele beleggers aanzienlijk optimistischer zijn over de economische vooruitzichten dan hun wereldwijde vakgenoten. Dit blijkt uit het vertrouwen in de thuismarkt en de Amerikaanse economie en de optimistische vooruitzichten die zij koesteren voor de S&P 500.

89% van de Nederlandse respondenten is positief over de vooruitzichten voor de Nederlandse economie in de komende 12 maanden, vergeleken met slechts 70% van de institutionele beleggers wereldwijd die zegt optimistisch te zijn over de eigen markt. Nederlandse beleggers zijn ook uitgesproken positief over de grootste economie ter wereld: 80% sprak vertrouwen uit in de VS, terwijl slechts 62% van de wereldwijde steekproef deze mening deelt.

Dit optimisme blijkt ook uit de verwachtingen voor de S&P 500: Van de Nederlandse steekproef voorspelde 57% van de ondervraagde beleggers in april nog een bullmarkt, tegen 49% wereldwijd. Pessimisme is dan ook schaars, slechts 2% van de Nederlandse beleggers voorziet een bearmarkt, wereldwijd ligt dit met 11% aanzienlijk hoger.

Inflatie is de grootste zorg voor de meerderheid van de beleggers wereldwijd (70%) en in Nederland (76%). In lijn met het wereldwijde gemiddelde (43%) noemen Nederlandse beleggers ook inflatie als de uitdaging die hun portefeuilleallocatie het meest beïnvloedt (41%). Toch is de gehele steekproef (39%) gemiddeld bezorgder over de impact van rentewijzigingen op hun portfolio, dan Nederlandse respondenten dat zijn (33%).

ETF's gebruikt voor liquiditeitsbeheer en lagere kosten

Wanneer gevraagd wordt naar hun beleggingsstrategieën, wordt wereldwijd hoge liquiditeit het vaakst genoemd door respondenten (59%) als belangrijkste criterium om voor ETF's te kiezen. Nederlandse beleggers noemen kostenefficiëntie en beste performance als belangrijkste beweegredenen.

Obligaties worden door Nederlandse beleggers gezien als de activaklasse waarin ETF's de meeste efficiëntie bieden (38%). Wereldwijd is dat slechts 27%, internationaal worden aandelen gezien als de activaklasse waar ETF's de meeste efficiëntie bieden. Bovendien overweegt de overgrote meerderheid van de instellingen wereldwijd (80%) en in Nederland (90%) actief beheerde ETF's.

Noussair Aatil, Senior Intermediary Coverage Netherlands State Street SPDR ETF's:

'Nederlandse institutionele beleggers tonen een duidelijk rationale voor het gebruik van obligatie-ETF's als bouwsteen in hun beleggingsstrategie. Met verwachte renteverlagingen en stabiliserende inflatie registreert de obligatiemarkt dit jaar sterke instroom. Omdat optimisme over de economische vooruitzichten wordt gecombineerd met serieuze zorgen over de geopolitieke instabiliteit en de onzekere gevolgen van de aankomende Amerikaanse verkiezingen, bieden obligatie-ETF's een robuuste en kostenefficiënte bescherming tegen risico's en marktschommelingen.'