DWS: Geldhoeveelheid niet langer aanjager voor aandelenmarkten

DWS: Geldhoeveelheid niet langer aanjager voor aandelenmarkten

Aandelen
Geld (4).png

Aandelenmarkten lopen nu al een jaar voor op de geldhoeveelheid. Volgens Johannes Müller, Hoofd Research bij DWS, profiteren aandelen niet langer van die geldgroei en moeten ze op zoek naar andere impulsen.

De verliezen als gevolg van de beurspaniek begin deze maand zijn al lang en breed goedgemaakt. Sterker nog: de MSCI World Index staat op het punt om het record dat in juli werd neergezet opnieuw te verbreken.

'De aandelenmarkten lijken niet meer zo afhankelijk te zijn van de open geldkraan. Ondanks de spectaculaire rentestijgingen van de afgelopen jaren wisten aandelen record na record te verbreken. Tegelijkertijd hebben aandelenmarkten zich losgekoppeld van de geldvoorraad', aldus Müller.

Uiteraard reageren markten op een enorm aantal variabelen en mag je, volgens de DWS-expert, marktontwikkelingen niet toeschrijven aan een enkele factor. Müller merkt daarbij wel op dat de gedurende de afgelopen tien jaar de wisselwerking tussen de bovengenoemde variabelen ook niet valt te ontkennen. 

Müller denkt niet dat de geldkraan van de vier grote centrale banken (Fed, ECB, BoE en BoJ) de komende jaren verder wordt opengedraaid. 'De geldgroei zal in de pas gaan lopen met de economie. Dat duidt erop dat de aandelenmarkten minder rugwind krijgen dan ze de afgelopen tijd gewend waren. De aandelenmarkten moeten bogen op andere prikkels om hun opwaartse trend te behouden', aldus Müller.

De marktfocus op AI volstaat niet meer, meent hij. 'Omdat er simpelweg minder aanjagers zijn, verwachten we dit en volgend jaar geen grote economische groeisprongen. We gaan er daarom van uit dat de beurswinsten bescheiden zullen zijn', besluit Müller.