Schroders: Vijf duurzaamheidsrisico's die de markten kunnen beïnvloeden

Schroders: Vijf duurzaamheidsrisico's die de markten kunnen beïnvloeden

Klimaatverandering Risicomanagement
Klimaatverandering duurzaam (Mysticartdesign, Pixabay)

Financiële markten hebben de neiging om klimaatgerelateerde risico's te zien als langetermijnrisico's. Maar er zijn verschillende factoren die de komende jaren – zelfs maanden – van invloed kunnen zijn op portefeuilles.

Irene Lauro, milieueconoom, en Ben Popatlal, multi-asset strateeg bij Schroders zijn van mening dat de volgende beleggingsthema's zich de komende 6 tot 24 maanden zullen ontvouwen.

1. Extreme temperaturen veroorzaken verstoringen van de economische activiteit

Extreme temperaturen en neerslag worden waargenomen in verschillende regio's van de wereld. Ernstige hitte in de VS en Latijns-Amerika, Zuid-Europa en delen van Azië verergert de droogte, wat gevolgen heeft voor de landbouwproductie, de opwekking van waterkracht en de scheepvaart. Een van de manieren waarop deze verstoringen de markten beïnvloeden, is door opwaartse druk op de inflatie uit te oefenen.

Uit recent onderzoek van de ECB bleek bijvoorbeeld dat de extreme hitte die alleen al in de drie zomermaanden van 2022 werd geregistreerd, een cumulatieve jaarlijkse impact veroorzaakte van 0,67 procentpunt op de voedselinflatie en 0,34 procentpunt op de totale inflatie in Europa, met grotere gevolgen in heel Zuid-Europa.

De stijging van de voedselinflatie is duidelijk zichtbaar in de recordhoge prijzen voor meerdere grondstoffen, waaronder cacao, koffie, olijfolie en sinaasappelen. Tegelijkertijd hebben jaren van schaarse regenval de wereldwijde opwekking van waterkracht onder druk gezet.

Dit wordt een groot probleem in landen als de VS, China en India, waar het verlies aan elektriciteitsproductie kan leiden tot hogere energieprijzen. Het Amerikaanse Energy Information Agency (EIA) heeft de gevolgen van droogte in Californië geanalyseerd. De analyse voorspelt dat de groothandelsprijzen voor elektriciteit in de staat met 5-7% zouden stijgen ten opzichte van het mediane geval in een droogtescenario.

Stroomuitval zet ook een rem op de industriële activiteit, zoals de Chinese economie in de zomer van 2022 meemaakte, toen fabrieken moesten sluiten wegens gebrek aan elektriciteit. Ten slotte leidt weinig neerslag ook tot zorgwekkend lage waterstanden, waardoor de bevaarbaarheid van belangrijke handelswegen, zoals het Panamakanaal, wordt beperkt. Dit kan leiden tot hogere verzendkosten en vertragingen bij het transport van goederen, wat gevolgen heeft voor industrieën die afhankelijk zijn van tijdige levering van grondstoffen of afgewerkte producten.

Klimaatinflatie zal waarschijnlijk een belangrijk beleggingsthema zijn, aangezien extreme temperaturen de bedrijvigheid in verschillende sectoren blijven beïnvloeden. Beleggers kunnen de opwaartse druk op de rendementen het hoofd bieden door hun renteblootstelling te verminderen aan markten die sterk afhankelijk zijn van de productie van waterkracht en waar voedselinflatie een groot gewicht heeft in het mandje van de consumentenprijsindex (CPI). Een andere manier waarop beleggers dit risico kunnen beheersen, is door hun blootstelling aan aandelen met een hoge mate van ontwrichting van de toeleveringsketen te verminderen.

Bovendien werd deze zomer verwacht dat recordtemperaturen van warme oceaan in de Atlantische Oceaan zouden leiden tot hoger dan normale orkaanactiviteit volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOOA). Orkaan Beryl diende waarschijnlijk als een vroege indicator van het komende orkaanseizoen in de VS, met een piekactiviteit die doorgaans half september wordt verwacht. Als gevolg hiervan kunnen we de komende maanden zwakkere arbeidsgegevens zien.

2. Metaalprotectionisme brengt de energietransitie in gevaar

De verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen is sterk afhankelijk van metalen zoals lithium, kobalt en nikkel. Als reactie op de groeiende vraag en het beperkte en geografisch geconcentreerde aanbod kunnen sommige belangrijke producenten protectionistische beleidsmaatregelen gaan voeren, zoals uitvoerbeperkingen en tarieven, om binnenlandse industrieën te beschermen en tegelijkertijd de beschikbaarheid voor hun eigen behoeften op het gebied van de energietransitie te waarborgen.

Deze protectionistische maatregel kan een aanzienlijke uitdaging vormen voor de wereldwijde energietransitie door de toeleveringsketens te verstoren en de kosten te verhogen. De productie is momenteel gericht op de volgende landen: China, de Democratische Republiek Congo, Australië en Chili.

De grootste consumenten die waarschijnlijk het meest zullen worden getroffen, zijn de VS, de EU, Japan en Zuid-Korea. Beleggers zouden dit thema kunnen bespelen door meer te alloceren naar industriële metalen en grondstoffenvaluta's zoals de Australische dollar.

3. Hogere prijzen voor woningverzekeringen in de VS als gevolg van ernstigere overstromingen, stormen en bosbranden

Volgens verzekeringsmakelaardij Policygenius bedroegen de verzekeringskosten van huiseigenaren in de VS in 2023 ongeveer 175 miljard dollar, een stijging van 21% ten opzichte van het voorgaande jaar. De opmerkelijke stijging wordt voornamelijk toegeschreven aan de impact van klimaatverandering, die heeft geleid tot een grotere frequentie van ernstige bosbranden, overstromingen en stormen in het land.

Als de stijgende kosten voor het bezitten van een eigen woning te zwaar worden vanwege hogere verzekeringskosten, dan kunnen er binnen een land, een staat of zelfs een provincie verschillende verschillen tussen de huizenprijzen ontstaan. In gevallen waarin wanbetalingen systematisch worden, kan dit een risico vormen voor zowel verzekeringsmaatschappijen als de banksector.

4. Vertraging van de Europese duurzaamheidswetgeving onder druk van rechtse partijen. Duidt dit op een breder verzet tegen ESG in de EU naarmate de politieke agenda's evolueren?

De vertegenwoordiging van rechtse partijen in het EU-parlement is opmerkelijk toegenomen. Deze partijen uiten vaak hun scepsis over het klimaatbeleid, en hun politieke invloed zou de snelle vooruitgang van de EU in de richting van groene energie kunnen vertragen. Deze verschuiving vergroot binnen de EU de onzekerheid voor investeerders in schone energie.

Aan de andere kant van het Kanaal zal het VK waarschijnlijk getuige zijn van een impuls voor de overgang naar groene energie, aangezien de nieuwe Labour-regering van Groot-Brittannië een supermacht op het gebied van schone energie wil maken door te investeren in zonne- en windtechnologieën. Daarnaast wil Labour ook zowel de ETS-koolstofmarkt als de CBAM-belastingregeling afstemmen op die van de EU.

Mocht het VK ook een koolstofbelasting aan zijn grens invoeren, dan zou er extra druk worden uitgeoefend op de belangrijkste exporterende landen om de koolstofprijsregelingen in eigen land te verhogen. Beleggers kunnen de formulering van deze 'koolstofclub' benutten door de voorkeur te geven aan aandelen uit opkomende markten (EM) met een lage koolstofintensiteit versus aandelen met een hogere koolstofintensiteit.

5. Een nieuwe ronde van corporate governance-hervormingen in Japan vergroot de belangstelling van beleggers voor Japanse aandelen

Japanse bedrijven hebben hun bestuurspraktijken geleidelijk verbeterd onder druk van verschillende belanghebbenden. Wij denken dat dit een rol heeft gespeeld bij de recente outperformance van Japanse aandelen. Als deze betere governance de kapitaalefficiëntie en de modus operandi van Japanse bedrijven verder optimaliseert, zou dit mogelijk kunnen leiden tot een duurzame robuustheid op de Japanse aandelenmarkt. Uit onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat bedrijven die zijn ingegaan op het verzoek van de Tokyo Stock Exchange om beter bestuur, ook beter hebben gepresteerd dan bedrijven die dat niet hebben gedaan.

Tot slot

Schroders' raamwerk voor duurzaamheidsrisico's en -kansen is gericht op het identificeren van specifieke gebeurtenissen die zich in de nabije toekomst in de wereld zouden kunnen voordoen. Vervolgens wordt de materialiteit van deze risico's en de kansen voor de financiële markten en de portefeuilles van Schroders beoordeeld en wordt bekeken welke acties ondernomen kunnen worden om hierop voorbereid te zijn. Niet alles wat kan gebeuren, zal ook gebeuren. Maar als de risico's en kansen van tevoren kunnen worden geïdentificeerd, kan proactief worden gereageerd in plaats van simpelweg te reageren als de situaties zich ontwikkelen.