Vanguard: Deze vier grafieken gidsen je door marktturbulentie
Vanguard: Deze vier grafieken gidsen je door marktturbulentie
Grote marktschommelingen houden menig belegger ’s nachts wakker, vooral wanneer portefeuilles in waarde afnemen. Vermogensbeheerder Vanguard deelt hier vier belangrijke grafieken die beleggers helpen om vast te houden aan hun beleggingsstrategieën.
Grafiek 1: Houd focus op de lange termijn
Kortetermijnvolatiliteit is normaal bij beleggen. Deze grafiek laat zien dat de aandelenmarkten op de lange termijn bleven stijgen, ondanks perioden van hoge volatiliteit die vaak samenvielen met een terugval in de markt.
In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Opmerkingen: De grafiek toont de volatiliteit over 30 werkdagen van de dagelijkse indexrendementen (L-HS) en de prijsindex (R-HS) van de MSCI World Price Index van 1 januari 1982 tot 31 december 1987 en de MSCI AC World Price Index daarna. Bron: Berekeningen van Vanguard in EUR, gebaseerd op gegevens van Refinitiv, per 3 juli 2024.
Grafiek 2: Dalingen horen bij beleggen
Dalende markten en correcties horen bij beleggen. Sinds 1972 zijn er tien bearmarkten geweest op de MSCI-aandelenindex, vanuit het perspectief van eurobeleggers. De geschiedenis laat zien dat aandelen zich meestal herstellen en op de lange termijn sterke resultaten laten zien.
In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Opmerkingen: De grafiek toont de MSCI World Price Index van 1 januari 1972 tot 31 december 1987 en de MSCI AC World Price Index daarna. De gearceerde gebieden vertegenwoordigen bearmarkten, gedefinieerd als koersdalingen van meer dan 20% vanaf de vorige piek tot het dieptepunt. Bron: Berekeningen van Vanguard in EUR, gebaseerd op gegevens van Refinitiv, per 3 juli 2024.
Grafiek 3: De markt timen is zinloos
Een van de redenen waarom je niet moet proberen de markt te timen, is dat je het risico loopt om sterke stijgingen mis te lopen, wat invloed heeft voor je succes op de lange termijn. De beste en slechtste handelsdagen liggen vaak dicht bij elkaar in periodes van verhoogde marktonzekerheid en onrust, wat een succesvolle timing van de markt bijzonder moeilijk maakt.
In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Opmerkingen: De grafiek toont de dagelijkse rendementen van de MSCI World Price Index van 1 januari 1980 tot 31 december 1987 en de MSCI AC World Price Index daarna. De groene balken markeren de 20 beste handelsdagen sinds 1 januari 1980 en de gouden balken markeren de 20 slechtste handelsdagen sinds 1 januari 1980. Bron: Vanguard berekeningen in EUR, gebaseerd op gegevens van Refinitiv, per 3 juli 2024.
Grafiek 4: Houd je aandelen tijdens marktturbulentie
Snelle en grote marktdalingen komen niet vaak voor. Als ze zich voordoen, kunnen beleggers bang worden en in contanten beleggen. Dat maakt het dubbel lastig omdat beleggers dan ook het juiste moment moeten kiezen om weer in de markt te stappen. Lange perioden buiten de markt kunnen de zaken alleen maar erger maken.
In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Opmerkingen: De grafiek toont de verdeling van het extra rendement van contanten over een wereldwijde portefeuille van 60% aandelen / 40% vastrentende waarden over de periodes van 3, 6 en 12 maanden nadat het totale rendement van wereldwijde aandelen over 3 maanden minder dan 5% was. Aandelen bestaan uit wereldwijde aandelen (MSCI AC World Total Return Index). Vastrentende waarden bestaan uit wereldwijde obligaties (afgedekt) (Bloomberg Global Aggregate Bond Index Euro Hedged). Liquide middelen worden vertegenwoordigd door eurodeposito's op 3 maanden, wat overeenkomt met wat een individu zou kunnen krijgen op een spaarrekening met een vaste rente van 3 maanden. Gegevens gebaseerd op de periode tussen 28 februari 1999 en 30 juni 2024. Bron: Berekeningen van Vanguard in EUR, gebaseerd op gegevens van Refinitiv, per 3 juli 2024.
Wat wel te doen bij volatiliteit
Doe niks overhaast. Te snelle beslissingen lopen meestal fout af.
- Neem je assetallocatie opnieuw onder de loep. Als marktcorrecties je uit je slaap houden, is het misschien tijd om naar je risicotolerantie te kijken.
- Beheers waar je wel vat op hebt, zoals de kosten. Kosten hollen je rendement uit.
- Stel realistische verwachtingen. Historische rendementsgemiddelden zijn gewoon gemiddelden en het rendement kan in een bepaald jaar lager uitvallen.
- Blijf gediversifieerd: zorg dat je belegt in aandelen, obligaties en internationale markten en maak een plan dat past bij je risicotolerantie en doelen. Obligaties fungeren vaak als tegenhanger tijdens een neergang. Internationale blootstelling kan je toegang geven tot markten die kunnen stijgen wanneer andere dalen.