Janus Henderson: Zorgen van beleggers over presidentsverkiezingen overtreffen inflatie en rentezorgen

Janus Henderson: Zorgen van beleggers over presidentsverkiezingen overtreffen inflatie en rentezorgen

Koers analyse asset-allocatie (Shutterstock)

Amerikaanse beleggers gaan minder risicovol beleggen, vooral omdat ze bezorgd zijn over de onzekerheid rond de komende presidentsverkiezingen. Ook het economische klimaat en de rentestand zet sommigen ertoe aan om het risico in hun beleggingsportefeuille te verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Janus Henderson Investors vandaag heeft gepubliceerd.

De vermogensbeheerder noemt het opmerkelijk dat slechts 42% van de ondervraagde beleggers zeer tevreden is met hun huidige financiële situatie, een daling ten opzichte van 48% een jaar geleden. Bovendien gelooft twee op de drie (67%) dat de kosten van levensonderhoud sneller stijgen dan hun inkomen. Ruim de helft van alle respondenten (54%) bereidt zich voor op een recessie, al is dit gedaald van 65% in 2023.

“In tijden zoals deze moeten beleggers beseffen dat aanpassingen aan een portefeuille om schommelingen in de markt op korte termijn te vermijden vaak de langetermijndoelen in gevaar kunnen brengen,” zegt Matt Sommer, Hoofd van de Specialist Consulting Group bij Janus Henderson Investors. “Het nieuws ontrolt zich in een ongelooflijk tempo en de krantenkoppen kunnen verontrustend zijn, maar Amerikaanse aandelen zijn opmerkelijk veerkrachtig gebleven ondanks het verhoogde niveau van onzekerheid.”

Presidentsverkiezingen een grotere zorg dan inflatie en rente
Een verkiezingsjaar met veel tumult houdt volgens de vermogensbeheerder duidelijk de gemoederen van de beleggers bezig: 78% van de respondenten maakt zich zorgen over hoe de komende presidentsverkiezingen hun financiële situatie in de komende 12 maanden kunnen beïnvloeden.

Uit het onderzoek blijkt dat meer respondenten bezorgd zijn over de verkiezingen dan over aanhoudende inflatie (70%), hoge rente (57%), slechte prestaties van de aandelenmarkt (57%) of een mogelijke recessie (55%).
Voor de langere termijn (de komende 10 jaar) zijn de zorgen van beleggers volgens Janus Henderson gerelateerd aan bredere, systemische binnenlandse en mondiale kwesties:

  • Langdurige impact van de groeiende politieke verdeeldheid binnen de VS (77%)
  • Stijgende kosten van de gezondheidszorg (67%)
  • Nationale schuld (66%)
  • De relaties tussen de VS en China (64%)

Beleggers verlagen hun beleggingen in aandelen
In de afgelopen 12 maanden heeft 33% van de respondenten van de enquête aandelenbeleggingen volgens de vermogensbeheerder verschoven naar cash of vastrentende beleggingen, en bijna evenveel beleggers (32%) zouden hebben aangegeven van plan te zijn om dat in de komende 12 maanden te doen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn volgens het onderzoek de hogere rente, het opvolgen van een advies van hun adviseur en het veiliger voelen bij cash of vastrentende beleggingen.

Actief beheer blijft in trek
Temidden van de verhoogde onzekerheid geeft 43% van de beleggers die beleggingsfondsen of ETF’s bezitten aan dat ze de voorkeur geven aan een gelijke verdeling van actief en passief beheerde fondsen in hun portefeuille. 26% geeft de voorkeur aan actieve beheerders, 18% aan passieve beheerders, 10% heeft geen voorkeur en 3% weet het niet zeker.

De sectoren waarvan beleggers denken dat ze de beste kansen bieden in de komende jaren zijn technologie (73%), gezondheidszorg/biotech (62%) en onroerend goed (38%).

Risico op fraude door AI
Bijna driekwart van de beleggers (73%) gelooft dat AI het risico op financiële uitbuiting sterk vergroot, en 56% is zeer of enigszins bezorgd dat zijzelf of een dierbare slachtoffer kan worden van financiële uitbuiting. Millennials (66%) en leden van Generatie X (63%) maken zich meer zorgen over financiële fraude dan Babyboomers (48%) of leden van de Silent Generation (43%).

Van de beleggers die een financiële adviseur gebruiken geeft 45% aan dat hun adviseur al middelen heeft geboden om financiële fraude te voorkomen. 29% zou graag willen dat hun adviseur deze middelen biedt, en de overige 26% zegt hier geen interesse in te hebben.

Het sentiment rond AI is niet geheel negatief. Onder degenen die een financiële adviseur gebruiken of overwegen om er een in te huren in de komende twee jaar, voelt de meerderheid zich positief of neutraal over het gebruik van AI-technologie door hun adviseur voor het creëren van educatieve content (85%) of voor administratieve taken (83%). Meer dan een derde (36%) zou er echter bezwaar tegen hebben als hun adviseur AI gebruikt om beleggingsaanbevelingen te doen, en een nog groter aantal (44%) zou boos zijn als ze zouden ontdekken dat hun adviseur AI gebruikt om op hun sms'jes of e-mails te reageren.