Janus Henderson: Het tij keert voor Amerikaanse small caps

Janus Henderson: Het tij keert voor Amerikaanse small caps

Aandelen Verenigde Staten
Investeringen.jpg

Na jaren van dominantie door large caps beginnen Amerikaanse small caps het momentum over te nemen. Doordat de economische omstandigheden veranderen terwijl de relatieve waarderingen van small-caps historisch laag zijn, zijn we mogelijk getuige van een verschuiving in de markt richting small caps.

Sinds medio juli heeft de Russell 2000 Index de large-cap indices en de 'Magnificent Seven'-aandelen overtroffen. Deze opleving is aangewakkerd naar aanleiding van lager dan verwachte inflatiecijfers, die doen vermoeden dat de Fed de rente eerder zal verlagen dan waar de markt eerder op had gerekend.

Echo's van eerdere rotaties

De huidige rotatie is vooral opmerkelijk omdat deze plaatsvindt op een moment dat small caps historische niveaus van underperformance en relatieve waardering bereiken ten opzichte van large caps. Het achterblijven van de prestaties duurt nu al ongeveer dertien jaar en nadert de bovenkant van typische cycli van out-/underperformance, die historisch gezien tussen de zes en veertien jaar duren.

De huidige omstandigheden lijken op perioden uit het verleden die voorafgingen aan uitgebreide outperformance van small caps. In de jaren zeventig en eind jaren negentig zijn overtuigende parallellen te zien. Toen beseften beleggers dat er door concentratie in large caps te veel drukte aan de top was, waarna er een verbreding plaatsvond waarvan small caps aanzienlijk profiteerden.

Bovendien hebben small caps het in het verleden goed gedaan toen hun marktkapitalisatie als percentage van de totale markt onder de 5% daalde; een drempel die onlangs is overschreden.

Waarderingskloof: een kans

De lange periode van large-capdominantie heeft geleid tot een aanzienlijke verbreding van het verschil in waardering tussen small- en large cap aandelen. Sinds de creatie van de Russell 2000 Index in 1978 zijn small caps slechts één keer eerder zo goedkoop geweest: in 1998-99, waarna small caps elf jaar lang beter presteerden.

Huidige katalysatoren

Zowel het macro-economische als het fundamentele beeld belooft veel goeds voor de beleggingscategorie. Small caps hebben in het verleden uitgeblonken tijdens perioden van dalende inflatie en in de vroege stadia van renteverlagingen door de Fed. Nu de inflatie afneemt en de markten rekening houden met renteverlagingen dit jaar, kunnen kleinere bedrijven zich in een gunstig klimaat bevinden.

Lagere inflatie kan de winstgroei van small caps onevenredig ten goede komen, omdat zij doorgaans een lager prijsstellingsvermogen en een hogere arbeidsintensiteit hebben dan grotere tegenhangers.

Uit analyse blijkt dat small caps in het verleden het bijna 1.000 basispunten beter hebben gedaan dan large caps als de inflatie daalde vanaf een niveau van boven de 3%. Bij een inflatie die begon te dalen vanaf een niveau onder de 3% deden small caps het nog steeds ongeveer 300 basispunten beter dan large caps. Bovendien hebben small caps het in het verleden ongeveer 10% beter gedaan dan large caps in de eerste 12 maanden na een eerste renteverlaging door de Fed.

Normale kapitaalkosten

De mogelijke terugkeer naar genormaliseerde kapitaalkosten kan een stimulans zijn voor de winst van small caps. Naarmate de financiële omstandigheden versoepelen, kunnen kleinere bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot groeifinanciering.

Er zijn ook andere meerjaarstrends die gunstig zijn voor small caps. Zo kan de voortschrijdende deglobalisering van toeleveringsketens, vaak aangeduid als “reshoring” of “onshoring”, gunstig zijn voor small cap bedrijven vanwege hun grotere verwevenheid met de Amerikaanse economie.

Actieve aandelenselectie essentieel

De heterogene aard van de beleggingscategorie maakt een actieve benadering en een focus op goed geleide bedrijven met sterke fundamentals noodzakelijk. Coleman en Tugman zien vooral kansen bij dynamische en winstgevende bedrijven die zich begeven in een vroeg groeistadium en in staat zijn om hun groei zelf te financieren. Met deze focus biedt deze beleggingscategorie mogelijkheden voor groeibeleggers om te beleggen in innovatieve bedrijven in de voorhoede van opkomende sectoren.

Waardebeleggers moeten op hun hoede zijn voor bedrijven met hoge schulden en bedrijven met een laag rendement op eigen vermogen, die in het verleden doorgaans ondermaats presteerden op de lange termijn. Hoewel perioden van lage rente deze problemen tijdelijk kunnen maskeren, geloven Coleman en Tugman dat een focus op kwaliteit – met name een solide balans, een sterke vrije kasstroom en beheersbare schuldniveaus – over het algemeen gunstig is over langere perioden.

Portefeuilletoewijzingen heroverwegen

In plaats van te proberen de exacte timing van een potentiële marktrotatie te voorspellen, kunnen beleggers zich beter richten op langetermijnbeleggen in small caps in een goed gespreide portefeuille.

De huidige combinatie van aantrekkelijke waarderingen en verbeterende kapitaalkosten in combinatie met de natuurlijke loop van marktcycli wijst erop dat small caps mogelijk een langere, gunstige periode ingaan. Terwijl deze potentiële verschuiving zich ontvouwt, moeten beleggers overwegen of hun strategische asset allocaties voldoende gepositioneerd zijn om te profiteren van de verbeterende vooruitzichten van de beleggingscategorie.