KPMG: Nieuwe IFRS 17-standaard biedt inzicht in groei Nederlandse verzekeraars

KPMG: Nieuwe IFRS 17-standaard biedt inzicht in groei Nederlandse verzekeraars

Verzekeraars
Algemeen (29) rapport asset allocatie financieel plan

IFRS 17 geeft expliciet en gedetailleerder inzicht in de winstgevendheid en verlieslatendheid van verzekeraars. Dat blijkt uit een rapport van KPMG dat onderzocht hoe de grootste Nederlandse verzekeraars—Achmea, a.s.r., Athora Netherlands en Nationale Nederlanden—zich in 2023 hebben aangepast aan deze nieuwe standaard.

De overgang naar IFRS 17, het nieuwe raamwerk voor de boekhouding van verzekeraars dat gericht is op het verbeteren van de transparantie, vergelijkbaarheid en consistentie, vereiste aanzienlijke investeringen van Nederlandse verzekeraars in het upgraden van hun financiële rapportagesystemen, het herkalibreren van actuariële modellen en het trainen van personeel.

Rapportage winstgevendheid en verlieslatendheid
In 2023, het eerste jaar van de IFRS 17-implementatie, rapporteerden a.s.r. en Nationale Nederlanden een toename van de winst, zoals blijkt uit hun toegenomen Contractual Service Margin (CSM)-saldi. De stijging van de CSM voor a.s.r. werd met name veroorzaakt door de overname van Aegon Nederland.

Achmea en Athora Netherlands lieten lagere CSM-saldi zien, wat wijst op lagere toekomstige winstmarges.

Levensverzekeringen
De Levensverzekeringsportefeuille zag een daling in de bruto premie-inkomsten (GWP) en de CSM-balans, en een verdere consolidatie in de sector (denk ook aan de overname van Aegon Nederland door a.s.r.).

Ondanks het feit dat verschillende bedrijfsonderdelen op het gebied van levensverzekeringen worden afgebouwd en er tekenen zijn van een krimpende markt, ziet KPMG nieuwe mogelijkheden voor verzekeraars ontstaan door de nieuwe Nederlandse pensioenregeling. Met de ontwikkeling van pensioen gerelateerde verzekeringsproducten zouden verzekeraars deze markt verder kunnen benutten.

Schadeverzekeringen
De schadeverzekeringenportefeuilles toonden over het algemeen groei, waarbij met name de portefeuilles van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen profiteerden van gunstige veranderingen in rente- en inflatieverwachtingen.

Solvency II
KPMG noemt in het rapport Solvency II-ratio’s als belangrijke maatstaven. Achmea en a.s.r. zagen hun ratio’s dalen door overnames en dividenduitkeringen, terwijl Athora Netherlands en Nationale Nederlanden stabiel bleven.

Asset allocatie verzekeraars
In 2023 bleven obligaties dominant in de beleggingsportefeuille van verzekeraars, ondanks verschuivingen in aandelenbeleggingen en derivaten. Nationale Nederlanden had de hoogste allocatie naar obligaties met 80% van haar portefeuille, hoewel dit licht daalde door de verkoop van staatsobligaties. Achmea en a.s.r. verhoogden daarentegen hun vastrentende beleggingen. Athora Netherlands verminderde haar aandeel in fixed income.

Er was aardig wat beweging in de allocatie naar aandelenbeleggingen. a.s.r. breidde haar portefeuille uit door de overname van Aegon Nederland. Athora Netherlands verhoogde ook haar exposure naar aandelen door meer te investeren in private equity en alternatieve beleggingen. Nationale Nederlanden en Achmea veranderden weinig vin hun aandelenallocatie.

Vastgoedbeleggingen lieten een gemengd beeld zien. Terwijl Nationale Nederlanden haar vastgoedallocatie verminderde, als gevolg van marktwaardecorrecties en strategische herweging, leidde de overname van Aegon Nederland door a.s.r. tot een aanzienlijke toename van haar vastgoedportefeuille. De vastgoedportefeuille van Achmea kromp met ongeveer 30%, beïnvloed door negatieve herwaarderingen en meer desinvesteringen dan aankopen.

Andere asset classes vertoonden ook strategische verschuivingen. Nationale Nederlanden verhoogde haar allocatie naar geldmarktfondsen, met de focus op liquide, minder risicovolle assets. Athora Netherlands gebruikte derivaten om haar Solvency II-ratio te stabiliseren, wat bijdroeg aan haar algemene groei.