AllianzGI: ECB zal groei- en inflatieverwachtingen verlagen

AllianzGI: ECB zal groei- en inflatieverwachtingen verlagen

Inflatie ECB
ECB.jpg

Komende donderdag zal de Europese Centrale Bank haar rentebesluit bekendmaken. De ECB zal naar verwachting de rente met nog eens 25 basispunten verlagen en de groei- en inflatieprognoses voor 2024 en 2025 naar beneden bijstellen, meent Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij AllianzGI.

'We verwachten dat de impact op de markt van het rentebesluit naar verwachting beperkt zal zijn. Maar het zou kunnen betekenen dat het renteverschil ten opzichte van Japan verder afneemt. Dat kan leiden tot een aanhoudend hogere volatiliteit van de euro tegenover de Japanse yen.

Lagere wereldwijde inflatiecijfers hebben tot nu toe de ECB gelijk gegeven. Zij was de eerste grote centrale bank die in deze cyclus verlaagde. Zowel de economische groei als de inflatie is over het algemeen zwakker uitgevallen dan de ECB in de zomer had verwacht. We verwachten daarom dat de ECB haar groei- en inflatieverwachtingen voor 2024 en 2025 licht naar beneden zal bijstellen.

Interessant is dat niet alleen de gerealiseerde inflatie is gedaald, maar dat ook de lonen lager zijn uitgevallen dan voorzien en dat de inflatieverwachtingen zijn teruggevallen naar de inflatiedoelstelling van de ECB. Dit staat in schril contrast met het sentiment aan het begin van het jaar, toen veel commentatoren spraken over 'langere tijd hogere inflatie'.

In de Verenigde Staten is de kans op een verlaging met 50 basispunten langzaam groter geworden, na twee zwakker dan verwachte arbeidsmarktrapporten en neerwaartse historische herzieningen. Mocht het inderdaad tot een verlaging met 50 basispunten komen, dan zou de internationale druk op de ECB kunnen worden vergroot om niet drie maanden na september met de volgende rentestap te wachten.'