Bob Homan: Beleggers moeten zich niet met geopolitiek bezighouden

Bob Homan: Beleggers moeten zich niet met geopolitiek bezighouden

Geopolitiek
Bob Homan

Door Bob Homan, CIO ING Investment Office

Regelmatig krijg ik de vraag welke gevolgen geopolitieke ontwikkelingen en deglobalisering zullen hebben voor de financiële markten en onze beleggingsportefeuilles. Die vraag is niet zo verwonderlijk, want er is genoeg aan de hand in de wereld.

Als ik interviews met beleggingsstrategen en fondsmanagers lees, spreken zij over de grote invloed van geopolitieke ontwikkelingen op de financiële markten. Die invloed onderken ik. Op de vraag wat ze er dan mee doen in hun portefeuilles, is het antwoord meestal zoiets als ‘we zijn er zeer alert op en staan klaar om in te grijpen’. Dat zal allemaal wel, maar dat betekent veelal dat ze er nauwelijks iets mee doen. Terecht, vind ik. Maar zeg dat dan ook, en doe niet alsof je er wel veel mee doet en wek niet de suggestie dat je portefeuille door je alertheid minder gevoelig is voor deze zaken.

Geopolitiek en deglobalisering zouden in mijn ogen geen grote invloed moeten hebben op asset allocatie en beleggingen. Om met geopolitiek te beginnen: een oorlog of aanslag komt meestal onverwacht en de gevolgen zijn vaak slecht voorspelbaar. Vorig jaar piekte de olieprijs bijvoorbeeld net vóór 7 oktober.

Daarom proberen we niet te anticiperen op geopolitieke ontwikkelingen, al negeren we ze natuurlijk niet helemaal. We houden bijvoorbeeld wel rekening met geopolitiek bij de weging van energieaandelen in onze portefeuilles. Op basis van vraag- en aanbodfactoren zou een onderweging van de energiesector nu passend zijn, maar met een oorlog in het Midden-Oosten, die gemakkelijk kan escaleren en de olieprijs snel kan laten stijgen, vinden we dat we op zijn minst een neutrale positie moeten aanhouden.

Het thema deglobalisering speelt ook slechts een beperkte rol bij de invulling van onze portefeuilles. Het kan anders zijn voor specifieke aandelen, maar over het algemeen valt voor bedrijven een deel van de inkomsten weg door deglobalisering of handelsoorlogen. Tegelijkertijd is er echter ook minder concurrentie vanuit het andere blok. Op sectorniveau verandert er niet zoveel. Zo blijft IT in onze ogen een aantrekkelijke sector, ondanks dat de beperkingen voor de export naar China aanzienlijk zijn.

Voor het portefeuillebeheer zou deglobalisering zelfs een voordeel kunnen opleveren. Economische cycli kunnen minder synchroon gaan lopen door deglobalisering en financiële markten kunnen dit voorbeeld volgen. Zo worden de regionale diversificatiemogelijkheden groter. Landen of regio’s mijden vanwege geopolitiek en deglobalisering lijkt in dat opzicht dus zeker niet verstandig.