Maurits van den Oever: De sector moet aan de slag met biodiversiteit en regelgeving

Maurits van den Oever: De sector moet aan de slag met biodiversiteit en regelgeving

Biodiversiteit
Maurits van den Oever (foto archief Probability & Partners) 980x600.jpg

Door Maurits van den Oever, Quantitative Consultant bij Probability & Partners

Biodiversiteit wordt een steeds groter punt van discussie binnen financiële organisaties. Niet alleen komen er verschillende schrikbarende cijfers over de gezondheid van het wereldwijde ecosysteem uit, er komen ook meer inzichten in hoe veranderingen in de biodiversiteit impact kunnen hebben op de financiële sector. De sector moet aan de slag!

Volgens de ECB hangt zo’n €40 biljoen aan wereldwijd BBP af van de gezondheid van de natuur[1]. Wanneer WWF aangeeft dat de populatie in het wild de laatste 50 jaar met ongeveer 70% is afgenomen[2], geeft dat een dringend signaal dat men aan de slag moet met dit onderwerp.

Daar komt bij dat ook andere ESG-indicatoren effect hebben op de biodiversiteit. Denk hierbij aan de uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van fossiele brandstof, vervuiling, het produceren van afval, watergebruik, en het hergebruiken of recyclen van afval en chemische stoffen.

 
Wat zegt de toezichthouder?

Toezichthouders zijn zich ook bewust van de risico’s die komen uit het verlies van biodiversiteit. Er zijn verschillende Europese initiatieven die eisen dat bedrijven hier meer over gaan nadenken. Een goed voorbeeld is de Corporate Sustainability Reporting Directive, of CSRD. Deze regelgeving focust op het rapporteren van ecologische, sociale, en governance-gerelateerde informatie. Voor het ecologische deel zijn er zo’n 530 vereiste datapunten die men moet rapporteren. Daar bovenop komen er nog 150 vrijwillige datapunten. De onderwerpen die aan bod komen, betreffen het beleid van de organisatie rondom duurzaamheid, maar ook alle uitstoot van de eigen organisatie, het energieverbruik, vervuiling, waterverbruik, en hoe de organisatie omgaat met grondstoffen. Er is ook een sectie die specifiek over biodiversiteit gaat. Hier horen 122 datapunten, waarvan er 65 vrijwillig zijn.

Het concept dat de CSRD regelgeving zo omvangrijk maakt, is het principe van ‘double materiality’. Biodiversiteit heeft impact op de organisatie. Dit kan door veranderingen in regelgeving, reputatieschade, of fysieke impact op het ecosysteem, zowel on site als door investeringen. De organisatie heeft zelf ook weer invloed op de biodiversiteit. Dit kan door on site activiteiten, maar gebeurt ook door investeringen of financieringsactiviteiten. Omdat organisaties inzicht moeten geven in beide effecten, komt de CSRD aan die 530 verplicht in te vullen datavelden.

Andere Europese regelgeving en initiatieven die raken aan biodiversiteit zijn:

  • De EU taxonomy: een classificatiesysteem dat duurzame economische activiteiten identificeert, waaronder activiteiten die de biodiversiteit bevorderen.
  • De Taskforce on Nature-related Financial Disclosures: Een vrijwillig kader (vergelijkbaar met de TCFD voor klimaat) dat financiële instellingen helpt om aan biodiversiteit gerelateerde risico's en kansen te beoordelen, te rapporteren en te beheren.
  • Sustainable Finance Disclosure Regulation: Vereist dat financiële instellingen openbaar maken hoe ze duurzaamheidsrisico's, waaronder biodiversiteitsverlies, integreren in hun investeringsbeslissingen.
  • De EU Biodiversiteitsstrategie voor 2030: Een breder initiatief dat investeringen in biodiversiteitsvriendelijke sectoren en groene financiering aanmoedigt.

 
Banken en verzekeraars

Op het gebied van biodiversiteit krijgen banken in 2026 te maken met CRD VI, ofwel de meest recente herziening van de Capital Requirements Directive. Eerdere versies van CRD namen klimaatrisico’s wel in acht, maar de CRD VI kent een bredere aanpak, met extra aandacht voor risico’s die komen uit de afname van biodiversiteit en aantasting van het milieu. Organisaties worden verplicht om een scenario-analyse uit te voeren op het gebied van biodiversiteit.

Voor verzekeraars zit er een herziening van Solvency II aan te komen. In de nieuwe versie worden verschillende milieurisico’s geïntegreerd. Verlies van biodiversiteit zal worden beschouwd onder de bredere categorie van duurzaamheidsrisico's. Verzekeraars zullen moeten beoordelen hoe aan biodiversiteit gerelateerde risico's hun financiële stabiliteit kunnen beïnvloeden.

Net als banken zullen verzekeraars ook aan de slag met moeten gaan met scenarioanalyses. Deze scenario’s moeten aan biodiversiteit gerelateerde risico's omvatten, om beter te begrijpen hoe deze factoren hun portefeuilles kunnen beïnvloeden, vooral in sectoren zoals landbouw, bosbouw en onroerend goed.

 
Conclusie

Al met al komt er steeds meer aandacht voor hoe biodiversiteit het businessmodel van een organisatie kan beïnvloeden. De toezichthouder stelt steeds strengere eisen aan organisaties om dit risico in kaart te brengen en te beheersen. Sommige initiatieven hiervan zijn nog in de ontwikkelingsfase, maar de conclusie is duidelijk: houd biodiversiteit goed in de gaten!