Natixis IM: Nederland in de top 5 van beste landen om met pensioen te gaan

Natixis IM: Nederland in de top 5 van beste landen om met pensioen te gaan

Pensioen
Pensioen.jpg

Nederland scoort ook dit jaar goed in de Global Retirement Index, het jaarlijkse onderzoek van Natixis Investment Managers naar landen met de beste pensioenomstandigheden. Dankzij een robuust pensioensysteem en solide economische prestaties, is Nederland dit jaar weer in de top 5 geëindigd.

Toch worden Nederlanders steeds meer geconfronteerd met de noodzaak om zelf hun financiële toekomst veilig te stellen. Publieke pensioenregelingen staan onder druk door stijgende staatschulden en demografische veranderingen. Effectieve financiële planning is belangrijker dan ooit en Nederlandse beleggers worden aangespoord niet alleen op het sociale vangnet te vertrouwen, maar actief hun eigen pensioen op te bouwen.

Dit jaar verdrong Zwitserland Noorwegen van de eerste plek met een totaalscore van 82%, terwijl Noorwegen op de tweede plaats eindigde met 81%. IJsland (3e), Ierland (4e) en Australië (7e) behielden hun posities in de top 10. Duitsland en Denemarken stegen beide één plek, op respectievelijk de 8e en 9e positie, terwijl Nederland Luxemburg naar de 6e plaats verdrong door zelf op nummer 5 te eindigen. Nieuw-Zeeland maakte de grootste daling en zakte naar plek 10.

De GRI, samengesteld in samenwerking met Core Data Research, biedt een wereldwijde benchmark op basis van financiële zekerheid, gezondheid, levenskwaliteit en materieel welzijn in pensioen. Dit jaar is vooral de inflatie gedaald, wat gunstig is voor gepensioneerden, maar financiële zekerheid is door oplopende publieke schulden en hoge rentetarieven verslechterd.

Robert Koopdonk, Head of Netherlands bij Natixis IM, zei: 'Ondanks de stabiele resultaten in de index, is er voor veel landen ruimte voor verbetering. Zwitserland blijft uitblinken in alle vier de subindices, maar wereldwijd worden individuen steeds meer verantwoordelijk voor hun eigen pensioenzekerheid. Financiële dienstverleners moeten proactiever worden in het bieden van passende oplossingen om mensen te helpen meer te sparen, zowel voor als tijdens hun pensioen.'

Verantwoordelijkheid voor pensioenzekerheid verschuift naar individu

Ondanks een positief algemeen beeld van de wereldwijde pensioenzekerheid, toont de Natixis Global Survey of Individual Investors een sterke stijging in het aantal mensen dat gelooft dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun pensioen. Dit percentage steeg van 67% in 2015 naar 81% in 2023. Het aantal mensen dat denkt dat het een wonder zou vergen om pensioenzekerheid te bereiken, steeg van 40% in 2021 naar 45% in 2023.

Bovendien gaf één op de vijf (19%) investeerders aan dat zelfs een spaarbedrag van $1 miljoen onvoldoende zou zijn om met pensioen te gaan, inclusief 18% van degenen die al een dergelijk bedrag hebben opgebouwd.

De vier belangrijkste risico’s voor pensioen zijn:

  • Rente: Hogere rentes bieden nieuwe uitdagingen. Met meer dan $6 biljoen geïnvesteerd in geldmarktfondsen, lopen beleggers het risico vast te komen zitten in de huidige 'cash trap', waardoor hun lange termijn inkomensbehoeften niet worden vervuld.
  • Inflatie: Hoewel de inflatie daalt, blijft het een risico. 83% van de investeerders ziet inflatie als een grote bedreiging voor hun pensioenzekerheid.
  • Public debt: Publieke schuld is in OESO-landen verdubbeld, wat kan leiden tot bezuinigingen op pensioenuitkeringen. Dit vergroot de onzekerheid over het pensioeninkomen.
  • Wijzelf: Individuen moeten realistische verwachtingen hebben en serieuze toewijding tonen aan hun pensioenplanning, maar niet iedereen zet de juiste doelen.

Robert Koopdonk Andrew vervolgt: 'De afgelopen jaren hebben verschuivingen zoals de overgang naar beschikbare premieregelingen, stijgende publieke schuld en geopolitieke spanningen de pensioenplannen van individuen sterk beïnvloed. Financiële dienstverleners moeten actiever mensen helpen met passende oplossingen om een pensioenencrisis te voorkomen.'