LGIM: Amerikaanse renteverlaging goede voorbode voor opkomende markten

LGIM: Amerikaanse renteverlaging goede voorbode voor opkomende markten

Dollar
Dollar.jpg

De cyclus van de Amerikaanse dollar is belangrijk voor elke belegger, maar zeker voor beleggers in de opkomende markten, meent econoom Erik Lueth van LGIM. 

Lueth: 'Wie in 2013 een obligatie uit een opkomende markt in de lokale munt kocht en al die tijd in bezit heeft gehouden, heeft daar de voorbije elf jaar waarschijnlijk geen geld aan verdiend. Grote kans dat de rente uit de obligatie te weinig heeft opgeleverd om de waardevermindering van de lokale munt te compenseren.  

Hetzelfde geldt voor wie in 2013 in aandelen uit opkomende landen belegde: de kans is groot dat deze aandelen 50 procent slechter presteerden dan de wereldwijde aandelen, het wisselkoersverlies niet eens meegerekend. 

De fundamentals van de opkomende markten kunnen dergelijke achterblijvende prestaties nauwelijks verklaren. Een meer waarschijnlijke boosdoener is de cyclus van de Amerikaanse dollar, aldus Lueth. In 2013 gaf de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) het startsein om haar soepele beleid af te bouwen. Dit heeft voor een stijging van de dollar gezorgd die tot vandaag voortduurt. 

Als de dollar sterk staat, hebben EM-valuta's de neiging om ook ten opzichte van een breder mandje valuta's van handelspartners waarde te verliezen – en meer dan hun hogere inflatiecijfers zouden vereisen. Hoogrentende valuta's zijn daarbij bijzonder gevoelig voor de dollarcyclus. 

De spread van staatsobligaties uit opkomende landen ten opzichte van Amerikaanse staatsobligaties verkrapte gemiddeld met 130 basispunten in jaren waarin de dollar zwak was, maar nam met 30 basispunten toe in jaren waarin de dollar sterk was. Ten slotte stegen aandelen uit opkomende markten met 11 procent in lokale valuta toen de dollar sterk was, ver verwijderd van de 38 procent die werd waargenomen als de dollar zwak stond.' 

Waarnemers verwachten dat de Fed de rente het komende jaar meer zal verlagen dan de andere centrale banken. 'Deze cyclus van renteverlagingen zou beginnen op een moment dat de Amerikaanse dollar zich naar onze mening duur is. Op basis van onze analyse van de DXY-index is de dollar sinds 1970 (begin van de DXY-index) slechts een derde van de tijd duurder geweest', aldus Lueth. 

'Deze combinatie van een hoge waardering van de dollar en de Amerikaanse renteverlagingen die op komst zijn, kan tegenwind geven aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Dit zou op zijn beurt goed nieuws kunnen betekenen voor de opkomende markten', besluit Lueth.