Ethenea: Renteverlaging met 25 basispunten door Fed in het vooruitzicht

Ethenea: Renteverlaging met 25 basispunten door Fed in het vooruitzicht

Rente Fed
Rente (01)

Op dit moment weerspiegelen de marktprijzen de verwachtingen van 9 renteverlagingen door de Fed tegen juni 2025. De verwachtingen van de marktdeelnemers lopen dus ver vooruit op verklaringen en projecties van de centrale bankiers.

In de laatste dot plot van juni voorspelde de Fed een kleine renteverlaging voor 2024. Sindsdien is het sentiment echter veranderd. Tijdens de bijeenkomst in Jackson Hole verklaarde Jerome Powell dat de tijd voor renteverlagingen is aangebroken. Bovendien benadrukte hij het belang van de arbeidsmarkt en zei hij dat hij een verdere verzwakking niet zal tolereren. We zijn er zeker van dat de Fed de rente tijdens de komende vergadering met 25 basispunten zal verlagen. De dot plot zal zeker worden aangepast, maar niet in die mate dat het de marktverwachtingen weerspiegelt.

Een verlaging van de federal funds rate met 50 basispunten in september moet zorgvuldig worden gerechtvaardigd. Anders zou het kunnen worden geïnterpreteerd als een teken dat de arbeidsmarkt en de Amerikaanse economie meer verzwakken dan de centrale bank had verwacht. Die indruk zal de Fed zeker willen vermijden. Tot nu toe heeft de Amerikaanse economie in een gestaag tempo nieuwe banen gecreëerd, maar het tempo is niet langer voldoende om werkgelegenheid te bieden aan iedereen die wil werken. Daarom is het werkloosheidscijfer in de VS onlangs gestegen naar 4,2%.