Natixis IM: Fed richt zich op arbeidsmarkt en overweegt 50 bp verlaging

Natixis IM: Fed richt zich op arbeidsmarkt en overweegt 50 bp verlaging

Rente Fed
Federal Reserve.jpg

De discussie over de renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) woedt volop. De iets hogere inflatiecijfers van augustus leken aanvankelijk te wijzen op een kleinere verlaging, maar analyses van de kern-PCE (de belangrijkste maatstaf voor inflatie) suggereren dat er ruimte is voor een grotere verlaging van 50 basispunten.

Gareth Melson van Natixis Investment Managers wijst erop dat de risico's zijn verschoven: de kans op hogere inflatie is nu kleiner, terwijl de kans op stijgende werkloosheid toeneemt. 'Inflatie is het probleem van gisteren; de Fed richt zich nu op de arbeidsmarkt', zegt Melson. De economische groei verzwakt en de arbeidsmarkt toont signalen van verzwakking.

Terwijl de economische groei nog redelijk goed is, zijn de rentetarieven inmiddels relatief hoog. Dit maakt de huidige situatie riskant voor de arbeidsmarkt. Melson benadrukt dat een verlaging van 50 basispunten de meest verstandige keuze zou zijn om verdere schade te voorkomen.

Als de Fed inderdaad besluit om met 50 basispunten te verlagen, zou dat kunnen helpen om de financiële markten te stabiliseren. De aankomende vergadering van de Fed is dan ook van groot belang voor de richting van het beleid.