J.P. Morgan Private Bank: Positieve vooruitzichten voor Japanse aandelen
J.P. Morgan Private Bank: Positieve vooruitzichten voor Japanse aandelen
Japan blijft een belangrijke focus voor J.P. Morgan Private Bank als favoriete aandelenmarkt in Azië en als een van de voorkeursmarkten wereldwijd. Het Japanse bedrijfsleven verkeert in goede gezondheid, met een winstgroei van +10-11% jaar-op-jaar in dit kwartaal, en er zijn geen significante tekenen van verslechtering van de vooruitzichten.
De macro-economische veranderingen, zoals duurzame economische groei en hogere rendementen voor aandeelhouders door bedrijfsherstructureringen, wijzen erop dat Japanse aandelen potentieel hebben om te stijgen.
Hoewel de recente versterking van de yen en de toenemende wereldwijde economische onzekerheid de neerwaartse risico's vergroten, beschouwt Grace Peters Global Head of Investment Strategy van J.P. Morgan Private Bank de Japanse sell off in augustus als overdreven in relatie tot de fundamentals. Veel bedrijven benaderden waarderingen die voor het laatst werden gezien tijdens de dieptepunten van COVID-19.
J.P. Morgan Private Bank beschouwt de TOPIX op 2.200-2.300 als een niveau dat overeenkomt met een bijna-recessieomgeving, wat beleggers kan aanmoedigen om hun beleggingen in Japanse aandelen te verhogen. Hoewel de Japanse aandelenmarkt waarschijnlijk volatiel zal blijven, zijn de prijsniveaus aantrekkelijk genoeg om geleidelijk in Japanse aandelen te stappen. Op zowel lange als korte termijn verwacht Peters dat de Japanse aandelenmarkt zal stijgen.
Op de lange termijn blijft J.P. Morgan Private Bank kansen zien in financiële instellingen (bij voortdurende economische groei), consumentengoederen (bij een herstel in consumptie geleid door hogere loongroei), technologie (bij AI-gerelateerde bedrijven, zoals in halfgeleiders) en vastgoed (door opwaartse herwaardering van activa, verkopen en hogere huren).
Wat zijn de risico's?
De negatieve impact van een sterkere yen op aandelen werd duidelijk tijdens de sell off in augustus. Japanse aandelenbeleggers maken zich terecht zorgen over de traditioneel inverse relatie tussen de twee. Verdere versterking van de yen vanaf de huidige niveaus zal waarschijnlijk nadelig zijn voor de bedrijfswinsten van Japanse exportgerichte bedrijven.
Een ander belangrijk risico dat plotseling opdook, is de vertraging van de Amerikaanse economie. De werkgelegenheidscijfers van juli toonden aan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt sneller verzwakte dan verwacht, wat zorgen over een recessie opriep. Echter, stabielere arbeidsmarktdata in augustus hielpen deze angsten te temperen. Het vertrouwen in een zachte landing was halverwege dit jaar zo overweldigend groot dat de financiële markten niet voorbereid waren op teleurstellingen.
De huidige 'groeiangst' die in de VS heerst, zal waarschijnlijk negatief zijn voor de Japanse industriële economie en kan de waarderingen voor meer cyclische markten (zoals Japan) onder druk zetten totdat er meer duidelijkheid is over de omvang van de vertraging.
Een derde risico is de onduidelijke communicatie en onvoorspelbaarheid van de Japanse centrale bank. De Bank of Japan (BoJ) staat voor de uitdaging om het monetair beleid zorgvuldig te managen om de economische groei niet te verstoren.
De beleidsmakers zijn zich bewust van de mogelijke negatieve effecten van niet-consensus beleidsmaatregelen, zoals de marktreactie in augustus, wat het vertrouwen, de consumptie en de investeringen kan beïnvloeden. Achteraf gezien lijkt de renteverhoging van de BoJ in juli meer schade dan goed te hebben gedaan, voornamelijk door de timing, onduidelijke communicatie en onvoorspelbaarheid.
Volgens Peters ontkrachten deze risico's de structurele beleggingshypothese voor Japanse aandelen niet. Hoewel zorgen over de carry trade op korte termijn de marktvolatiliteit kunnen blijven vergroten, kan de ontbinding van de carry trade beleggers juist in staat stellen zich op de middellange tot lange termijn meer op de marktfundamentals te focussen, waar J.P. Morgan Private Bank positief over blijft.